Cum sa folosesti un refuz la interviu

Orice sut in fund poate fi un pas inainte. Cei mai buni sunt cei care pot trece peste un esec. Mai vreti din astea? Sunt adevarate, chiar daca nu sunt cele mai comode adevaruri. Astazi am aplicat un tratament soc cu unul dintre intervievati, cu scopul de a-l motiva sa invete mai mult. Comentariul colegului cu care am facut interviul a fost concludent.
Va inteleg, incerca sa fie impaciutor intervievatul.
Nu intelegi deloc, esti primul candidat care primeste o lista de subiecte pe care sa le invete. 
Nu e cel mai obisnuit tip de dialog, dar arata ca uneori poti folosi multe dintr-un refuz.

Poate ca nu ati obtinut toate joburile la care ati aplicat, poate v-ati dorit un job si totusi nu l-ati obtinut. Totusi, nu e totul nasol. Poti sa mai extragi cate un mic beneficiu sau chiar unul mare.

1. Foloseste refuzul ca un instrument de masura si calibrare

Un refuz poate insemna multe lucruri. Poate insemna ca nu stii ce e de facut, ca esti cam nepotrivit cu echipa respectiva, ca nu te caracterizeaza rabdarea, dar trebuie sa supraveghezi un utilaj 8 ore pe zi ori ca aplici pentru un job care implica multe discutii cu oamenii, dar tu abia articulezi 8 cuvinte unul dupa altul. Asa esti tu, mai tacut…
Mai inveti ceva despre tine, despre tipul de pozitie pentru care aplici si data viitoare poate fi mai bine. Aplici la ce ti se potriveste sau mai inveti pe subiect.

Nu uita, poti totusi sa ceri informatii suplimentare.

2. Verifica daca pozitia mai este deschisa. 
Daca ai primit un refuz, dar pozitia a ramas in continuare deschisa inseamna ca esti nepotrivit si au preferat sa mai astepte. Poate ca nu e urgent sa acopere pozitia, dar totusi nu te-ai potrivit clar. In situatia in care pozitia s-a inchis si concurenta poate a fost suficienta, ai fi fost un candidat valid, dar nu e posibil acum.
3. Manifesta-ti interesul in continuare pentru un job in zona respectiva, poate mai simplu. Nu exista timp, informatii sau noroc intotdeauna pentru a te potrivi pe pozitia perfecta. Dar daca lasi de inteles ca ai putea face si altceva, nu stii niciodata de unde sare iepurele.

4 Verifica ce ti-a lipsit ca sa fii acceptat
Asta e cel mai bun  lucru pe care il poti face. E o diagnoza gratuita, dar nu toti vor sa ti-o ofere. Nu strica sa intrebi.

5 Incearca sa afli care a fost concurenta
Poate concurezi in liga mare si nu esti pregatit. Poate ai concurat singur si ai pierdut. Vezi care e concluzia in functie de raspuns. In orice caz, concurentii respectivi poti sa ii gasesti si la urmatorul job.

6. Fii civilizat si raspunde politicos. Iti poate aduce puncte pentru urmatoarea interactiune. Lumea e mica, iar cei care decid angajarile se cunosc cateodata intre ei si cer referinte. Eu fac asta intotdeauna.

7. Verifica daca ai fost refuzat din cauza cunostintelor sau a atitudinii. Asta nu vei obtine niciodata in mod direct de la cei cu care ai discutat. Poti sa citesti diverse semne, mai ales daca nu iti dau un motiv tehnic intemeiat. Atunci ai mai multe motive sa crezi ca nu ai o chimie cu echipa respectiva.

Dupa ce ai facut cele de mai sus, planifica sa anulezi dezavantajele pe care le-ai identificat si ia-o de la capat. Fa un plan in 3-5 puncte, cu termene clare si actiuni, pe care sa le scrii pe hartie.

Succes!

Cartea te face neprost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.