Sunt 3 lucruri care influenteaza o cariera:
1. Trebuie sa stii ce vrei
2. Trebuie afli unde se gaseste ceea ce vrei
3. Trebuie realizezi care este drumul de la punctual in care esti catre punctul in care vrei sa ajungi.
Si al patrulea, cel mai important.
4. Sa fii dispus sa parcurgi drumul.
Imagine preluata de pe blogul Danielei Abageru (http://abagerudaniela.blogspot.ro) |
Pentru a sti ce vrei, trebuie sa intelegi care sunt alternativele. Informeaza-te. Participa la intalniri cu angajatorii, discuta cu fosti absolventi, cu profesorii.(Asta daca te gaseste articolul asta student fiind). Discuta cu alti profesionisti (in acceptiunea din engleza a lui professionals), citeste ziare. Mai nou, citeste bloguri si forumuri. Mergi la JobShop. Aplica la joburi de vara, mergi la burse in strainatate, ia un job extra-time ca si freelance. Ori organizeaza-ti proiectul personal bazat pe voluntariat. Plusez si spun ca ai putea chiar sa te muti inapoi in Romania, unde oportunitatile de a schimba cariera, in IT mai ales, sunt mai multe. Una peste alta, calitatea vietii tale va fi buna peste 15 ani in Romania, daca esti un profesionist bun.
Daca stii ce vrei, ai o sansa in plus sa recunosti daca esti acolo unde vrei sa ajungi sau nu. Daca nu stii care firma, companie, antreprenor ofera ceea ce vrei tu, vei pierde vreme pretioasa lucrand pentru altii care ofera altceva.
Totusi, trebuie sa afli cine ofera ceea ce iti doresti. Se prea poate sa nu fie pe toate drumurile ceea ce iti doresti, fie asta recunoastere, bani, tehnologie sau colegi. Din nou, informeaza-te. intalniri cu angajatorii, discuta cu fosti absolventi, cu profesorii. Citeste ziare. Mergi la intalniri cu angajatorii, chiar la unele interviuri. Aplica la joburi de vara, mergi la burse in strainatate. Nu uita, de fiecare data, sa spui clar ceea ce iti doresti!
Mai apoi, daca stii unde ajungi, devine util sa determini unde esti. Unde esti din punct de vedere al cunostintelor, al experientei, al competentelor non-tehnice. In engleza se numesc soft skills competentele astea. Nu uita sa mergi la examene, sa discuti cu prietenii despre cum te percep, sa mergi la interviuri, sa ceri feedback. Automatistii considera ca un system cu bucla de feedback merge foarte bine. Daca stii ce lipseste, ramane sa planifici cum sa imbunatatesti ceea ce e de imbunatatit.
Dupa toate astea, dupa ce ai aflat ce vrei, unde se gaseste ceea ce vrei si care e drumul, ramane sa pui osul la treaba. Sa fii dispus sa transpiri pentru cariera ta.
SUCCES!
Cartea te face neprost!
Leave a Reply