A’ cui esti tu? A’ lu Facebook

Facebook are miliarde de utilizatori. Multi dintre ei stau pititi si se uita. Există un studiu care spune ca pe orice retea sociala doar 1% din utilizatori sunt activi, 9% comenteaza ce spun 1% și restul de 90% se uită.

Și la ce se pot uita? La poze mai ales. Și apoi la filmulețe cu pisici. Dar pozele sunt slabiciunea oricărei rețele sociale, si mai ales a Facebook. Până și pe LinkedIn, când schimbi poza de profil, primești like-uri.

Dar piesa de rezistență a Facebookului sunt pozele cu copii. Copiii singuri în poză. Știți modelul de mama nu prea tânără, mândră foc de progenitura de maxim 5 ani. Mama nu se mai consideră vrednică de a apărea în poze, iar motivele sunt diverse: a pus 1500 de kile după naștere, de fapt după ce s-a apucat să manânce si pentru copil, că doar e insărcinată; nu mai are timp să se tencuiască cu 200 de kile de fond de ten și se vede tenul; mai rău, a văzut cum arată în poză și îi cauzează la stima de sine. În fine, mai găsiți voi motive, cum că nu îi place să apară în poze pe net, că nu are hainele care îi plac etc. Și, după ce a născut, se simte în largul ei să umple netul cu pozele copilului. Sigur, copilul nu e gras (încă!), nu are sânii căzuți și celulită și nici nu suferă de lipsă de stimă de sine. Dar, mai ales, e născut chiar de propria mamă. care e îndreptățită să primească laude. Fără să apară în poză. Cum toată lumea posedă un smartphone, se pot surprinde fotografii în toată diversitatea lor: în pătuț, pe sub masă, în parc, la baie, la budă, de la budă, pe bicicletă, pe cal, pe lângă cal, cu minge, cu paletă, dar invariabil fără părinți.

Am zis de mame, dar și tații suferă de același sindrom:  Ce maimuțică am, uite ce tumbe poate face! Sunt mulți tați care își retrăiesc copilăria alături de copii. Nicio problemă. Doar că tre să arate că îi pot oferi copilului o copilărie îndestulată, conform conceputului că tatăl aduce bani în casă. Și dacă, aduce bani, să îi cheltuim, facebook ne e martor. De obicei, bărbații nu au o problemă să își arate burta în poză ori fața ușor buhăită de alcool. Dacă îi prinzi în poză, că nu e bărbatesc. Și nu se expun pe Facebook. Dar copiii sunt numai buni de pus in vitrina familială.

Vitrina familială nu mai este petrecerea de acasă, unde mândria casei era invitat să recite Cățeluș cu părul creț. Petrecerile se țin la food-court in mall, iar copiii sunt fotografiați, filmați și expuși pe facebook. Acolo capătă comentarii de genul Ce frumusel e, ce ochi superbi are, Oau, ce păr creț, urmate de Ce mare a crescut, ce deștept e , iar trofeul mult râvnit este Seamănă cu mama / tata în toate variațiile imaginate.

Facebook servește de vitrină familială, iar contul personal de facebook este un fel de contul copilului, unde ne lăudăm maxim cu ce tare copil avem. În tot acest timp, nu se postează nicio fotografie cu propria persoană, dar sunt aduse în față, fară ezitare și folosire a vreunui filtru de privacy, toate fotografiile progeniturii.

A’ cui ești tu maică? A lu’ Feisbuc din deal. Cum asa? Pai am mai multe poze pe facebook in primul an de viata decat mama si tata la un loc in 35 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.