Bucovina, plai cu flori – azi despre cazare

Anul acesta mi-am facut vacanta in Bucovina, in zona Sucevitei. Tura asta am stat la hotel Voievod. Am tot vrut sa scriu despre zona de mai multa vreme, dar nu am gasit nici timp, nici chef pana acum. Am inceput in vacanta, dar zi dupa zi mai aflam ceva interesant.

Hotel Voievod – vedere din spate. Ca din fata se vede pe site.
Hotel Voievod – casute

Gata cu scuzele, sa va povestesc cate ceva util.
Astazi, despre cazare:
Cel mai tare lucru in Sucevita este ca au hoteluri cu piscina. Am mai scris despre Sofia, este Complexul Popas Bucovina si Hotel Voievod. Fiecare cu plusurile si minusurile lui. Pentru o familie cu copii, Hotel Voievod e mai confortabil, din punctul meu de vedere. Cum ziceam, toate au piscina, la care nu trebuie sa platesti accesul, cu exceptia Popasului Bucovina. La Popas, e un pret special pentru cei cazati acolo, dar tot se aduna vreo 30RON / zi de persoana. Si sala de fitness e gratuita, dar nu cred ca intru mai mult de o data. In plus fata de piscina si sala, exista un teren de fotbal si tenis (pe bani), sala de bowling (de care este si la Popas) – contra cost. Daca imi aduc aminte bine, sala de la Popas Bucovina e mai buna pentru bowling, dar si mai scumpa. Si au si darts, daca va place. Bowlingul de la Voievod poate sa le ofere si copiilor de 7-10 ani o pista care are ceva gardut si nu lasa bilele sa intre in santurile dintre piste. In fine, pentru copii, mai exista un ditamai locul de joaca, care ii poate tine ocupati.
Asa, si mi-a mai placut ca exista niste bungalow-uri care sunt separate de hotel si care pot sa asigure o noapte linistita, mai ales daca veniti in weekend-uri, cand sunt si nunti. E o noapte linistita daca nu aveti vecini care vin tarziu de pe unde au adastat.
La Popas si la Sofia, de asemenea corpurile de cazare sunt separate de corpurile unde se fac nunti, ceea ce e un plus in cazurile in care cautati linistea unor nopti de vara. Se pare ca cele 3 hoteluri au o afacere buna cu nuntile si sunt ocupate in timpul verii fie cu nunti, fie cu team-buildinguri.

EcvestruParc.ro

In fine, cazare buna gasiti si la alte pensiuni si hoteluri, ba chiar exista 2 locatii in zona unde se poate face calarie (Parc Ecvestru si inca unul inspre Putna – Cai de Legenda), in afara de cazare.

Cum am mai calatorit si imprejurul Sucevitei, am tot vazut ca s-au construit pensiuni noi. Arata bine, unele arata ca proprietarii stiu hotelarie, altii ca proprietarii sunt oameni gospodari, dar cu mai putine cunostinte despre industrie, ori, chiar locatiile respective sunt construite pe bani din fonduri europene si din alte afaceri. De exemplu, la El Quattro, in Voronet, vorbim despre un hotel mic facut din banii de la Elsaco, care este folosit ocazional pentru activitatile echipei de management de la Elsaco. Cei de la Voievod, umbla vorba, ca au o afacere foarte buna cu lemn.
La Casa Humor, in schimb, proprietarii s-au intors din Anglia, dupa ce au lucrat in hotelarie si asta se vede in cel de al doilea corp de cladire (si ala cu piscina), pe care l-au ridicat. Au o piscina draguta, cu jacuzzi, sus o sala de jocuri si niste camere cu paturi mai moderne – saltele bune si somiere faine. Mobila e deschisa la culoare, simpatica, in contrast cu ceea ce gasiti de obicei in Bucovina: camere inchise la culoare, cu furnir in culori inchise, ce imita lemnul masiv.

La Casa Bunicilor, un loc deosebit pentru cazare, care implica doua-trei case foarte vechi reconditionate, veti gasi niste camere foarte cochete, nu prea potrivite pentru activitati romantice. Gurile rele spun ca scartie patul. In schimb, ambientul e deosebit si se mananca bine. Despre mancare va mai spun si maine, azi sa ne rezumam la cazare.

O sa va placa domnul Iacob, cu povestile lui, care se ocupa de camere, va povesteste cum a transformat in afacere pasiunea lui pentru case bucovinene si cum a adus ponei pentru nepotica lui. O sa il cunoasteti pe cainele ciobanesc care sta intr-o cusca simpatica si, eventual, puteti face un gratar pe malul iazului cu peste proaspat de gatit in restaurant.

Hilde’s Residence are un corp nou si unul rustic. Pe ala rustic l-am vizitat din interior si va puteti bucura ochiul mai jos. Pe celalalt nu, dar am inteles ca e ok. In fine, Hilde se marketeaza cu ecoturism, au o curte geniala in care va puteti aseza pe un hamac, va urcati pana sus la observator sau va imprieteniti cu gainile eco care dau oua eco din care se face mancare eco.

Pentru grupuri mari, puteti incerca sa luati multe camere la Casa Elena, de la Voronet. Sunt in business de multa vreme si rezista cu succes. Ori la Popasul Domnesc de la Voronet. Nu au activitati, dar anul trecut gateau bine si aveau camere faine si o camera de conferinta decenta. Cea mai buna cazare pentru grupuri pe care am incercat-o a fost totusi la Casa Humor, unde poti face, la nevoie, un foc de tabara sus pe deal, unde se gateste o tochitura la ceaun mare, acompaniata de vin fiert si placinte poale in brau. Totul in octombrie, cu un spoi de ninsoare, dar totusi, s-a intamplat afara, cu multa voie buna.
In zona Humorului, daca o luati spre manastirea Humorului, puteti gasi multe pensiuni si hoteluri, dar eu am mai testat numai Passiflora. Un patron simpatic, o curte decenta, si, in plus, nu are obsesia de a vinde bauturi numai de la barul lui. Puteti discuta, pentru un team building, sa incarcati totul de la Selgros si sa ii umpleti frigiderele.

Dor de munte

Pe la Cimpulung, nu prea am ajuns mult, am testat doar o pensiune arhicunoscuta la Sadova, care s-a extins frumos intre timp. Dor de munte, pe numele de botez. Arata bine si e situata pe drumul spre Moldovita, care are un peisaj ce iti taie rasuflarea.
La un botez am poposit si la Vranis (are un nume imposibil, dar i se trage de la proprietari – familia Vranau), un restaurant frumos, camere confortabile, chiar la mansarda. Singurul lucru de luat in considerare este locatia foarte aproape de drumul european. Adica e bun ca e in drum, dar va poate pricinui la auz cate ceva.
Sa nu uit, la Cimpulung, spre drumul spre codrii seculari de la Slatioara mai e Hotelul Sandru, de asemenea specializat pe nunti, plus ceva mici pensiuni. Daca astea nu va plac, sunati la colonelul Blanariu, poate va aranjeaza ceva la Liceul Militar, la blocuri. Nu puteti vizita liceul decat ca fosti absolventi si banuiesc ca nu sunteti toti fosti lemisti.

Liceul Militar Stefan cel Mare – platoul pe care se face inviorarea

Cind bati zona in lung si in lat, vei fi uimit de cele 5-6 pensiuni de la Virful Dealului, care se afla intre Paltinoasa si Solca, intr-o zona impadurita, dintre care cea mai inspirat denumita e Cabana lu’ Costache, iar cea mai bine varuita pare a fi Divas. Nu le-am testat, dar arata superb.
Moldovita are relativ putine locuri de cazare, dar imprejurimile sunt frumoase. Se pare ca sunt ceva lipsuri la mancare, dar despre unde se poate manca bine in Bucovina, in articolul urmator.

Cartea te face neprost!

One response to “Bucovina, plai cu flori – azi despre cazare”

  1. Cazare Suceava
    Pensiunea Villa Alice**** Suceava are o amplasare excepţională fiind situată ultracentral, dar într-un loc liniştit, lângă parcul mereu verde Simion Florea Marian. Este locul ideal pentru sejururi de afaceri, culturale sau de relaxare fiind în imediata apropiere a principalelor instituţii ale statului.
    http://www.villaalice.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.