Cluster IT la Iasi – in realitate sau pe hartie?

Cu mare intarziere, am aflat despre semnarea actului fondator a cluster-ului IT de la Iasi. S-a intamplat in mai, dar nu am auzit prea multe lucruri despre asta.
Daca ma uit pe lista, in frunte troneaza Consiliul Judetean si Primaria Iasi, sunt alaturi universitatile din Iasi (Cuza si Asachi), universitatea din Suceava, Camera de comert si industrie din Suceava si Federația Patronală IMM din județul Suceava ( se cunoaste ca Adomnitei e din Suceava de loc), Universitatea din Bacau (de larga aspiratie internationala).
Ca sa fie totul si mai clar, au semnat si o suma de firme din partea locului, cum ar fi Dicode (site-ul este inca in constructie), Focality (fosta Radix, ce nu are updatat complet template-ul de site si mai scrie pe Front page Lorem ipsum…), o firma de comunicare (Oameni si companii) si cativa jucatori interesanti de pe piata locala de software. Centric IT, o firma care a crescut in ultima vreme; Embarcadero – ce pare a se fi stabilizat dupa cateva momente mai delicate in anii din urma; Green Soft – o afacere mica, dar profitabila; Teamnet International – o firma din Bucuresti care face o tentativa de crestere mai sustinuta la Iasi; Romsoft – niste veterani in afacerile cu software, care se mentin in continuare ca o afacere stabila si care creste softisti buni. RedPoint supravietuieste si se alatura initiativei, probabil in speranta ca vor putea genera ceva business. Mai remarc NESS-ul, care nu si-a terminat cresterea, dar nici nu mai face valurile de anul trecut si Capgemini, care au un stil de afaceri mai deosebit decat ceilalti jucatori din IT-ul iesean. Cu toate astea, nici o firma din Suceava sau Bacau. Iar interesul jucatorilor mari din IT, cu share mare din personal, nu a fost indeajuns de mare pentru a se implica. Amazon, Mind, Continental, Endava, Comodo, Pentalog – nici una nu e pe lista. Oare de ce? Nici macar Arobs, Bitdefender ori Sonovision.

Incerc un raspuns, poate nu e singurul, poate nu explica indeajuns lipsa de coeziune. Un asemenea cluster ar trebui sa genereze business pentru cei prezenti, sa se poata completa pentru a lansa proiecte noi, pentru a acapara oportunitati de afaceri. In contextul INDUSTRIE 4.0, se creeaza parteneriate si concurente din cele mai diverse (vedeti parteneriatul Continental – Cisco – IBM pentru automated driving ori competitia Audi – google in acelasi domeniu), in lista Clusterului Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub doar 53% dintre fondatori sunt din industrie. Semnatarii estimez ca au in firmele respective ceva mai mult de 10% din forta de munca din zona IT a Moldovei, dar nu am auzit de vreun produs sonor pe care sa il dezvolte ori de vreo tehnologie mai maiastra. Mai mult, directorul executiv, Alina Popa este absolvent de jurnalistica si comunicare (conform LinkedIn), iar toata injghebarea nu are un site de pe care sa afli care sunt capabilitatile comunitatii respective. (Clusterul de la Cluj are unul chiar bunicel.) Cu ceva vreme in urma, au fost cateva incercari de a ingloba pe toata lumea in cluster, dar se pare pana la urma sa fii membru in asa asociatie nu e tocmai grozav. Nu e timpul pierdut si poate cei care nu s-au inscris vor primi ceva motive. Nu sunt tocmai optimist, dar nici nu tin neaparat sa mi se confirme previziunile.

Sa vedem cum o sa se miste hub-ul, catalogat de cei din presa ca al doilea drept importanta in Romania, dupa cel din Cluj.

Comentarii, pareri?

Cartea te face neprost!

3 responses to “Cluster IT la Iasi – in realitate sau pe hartie?”

  1. Trecind peste modul in care ati etichetat unele firme fara a sti cu adevarat cum sunt construite
    afacerile acestora, am sa incerc sa va ofer unele explicatii la problema principala pe care o ridicati. Evident sunt pareri personale, fara a avea pretentia ca exista studii serioase in spate. E doar o chestiune de exeperienta personala.

    Firmele s-au implicat in acest cluster in masura in care au un interes real, si nu doar la nivel declarativ, in dezvoltarea unui mediu de afaceri local. Unele firme, indiferent de marimea lor, au vazut in acest cluster o oportunitate de a se implica in proiecte comune, de a accesa fonduri de dezvoltare, de a deschide noi directii de afaceri incercind sa iasa din tiparul de firme furnizoare de servicii. Pentru multe din firme, centrele deschise in Iasi sunt, din pacate, doar centre de cost, nu si de profit, a caror preocupare principala nu e legata de
    dezvolatarea afacerii, ci de mentinerea unui rezervor constant de resurse umane de calitate la costuri rezonabile, ceea ce e laudabil.

    Multe din aceste centre au capacitate decizionala limitata, adica nu pot lua decizii la nivel strategic, ci mai degraba la nivel
    operational. Apoi, fara sa nominalizez, firme care au sediul social si fiscal in alte orase, la Iasi avind doar filiale sau puncte de lucru, si care sunt deja membre in clustere similare infiintate in orasele unde au sediile centrale, ce interes ar avea sa fie active in clusterul de la Iasi ? Probabil niciunul, si e de inteles. Ar fi o risipa de resurse si de energii.

    Evident, e discutabil, daca modul in care s-a infiintat clusterul a fost cel mai potrivit, daca raportul intre numarul de institutii private din domeniu si cel al institutiilor publice e optim, daca actuala forma de management a clusterului e cea mai potrivita, daca la nivel executiv clusterul are oamenii potriviti, etc. Asa e, sunt multe intrebari, dar fiecare intrebare isi poate gasi raspuns printr-o directie de actiune in cadrul clusterului. Insa, aceste lucruri se pot schimba numai din interior, Adunarea Generala a membrilor
    clusterului e cea care decide. Privitul peste gard nu ajuta, poate genera curente de opinie, dar nu actiuni concrete.
    Nu e numai pe hirtie. Vestea buna e ca unele firme si institutii publice au inceput sa colaboreze in cluster si vor propune proiecte pe axa de finantare POS CCE.

    Nu am intentia sa polemizez pe acest subiect, dar cred ca acest schimb de opinii poate fi un prilej de a invita si alte firme sa se alature clusterului.

    Numai bine.

    Nicu Popescu
    RomSoft SRL

  2. Multumesc pentru raspunsul lung si elaborat. Chiar daca nu rezonam intru totul in ceea ce priveste opiniile, sunt onorat ca v-ati rupt din timp pentru a scrie randurile de mai sus.
    Felul in care am etichetat firmele cred ca reflecta felul in care se vad in exterior. Personal, Romsoft mi se pare tipul de business care poate genera crestere in Iasi si m-as bucura sa existe mai multe companii care sa aplice aceste principii. Despre celelalte, am facut speculatii pe baza unor informatii pe care le-am aflat de-a lungul timpului.
    Pe de alta parte, cu toate ca nu lucrez intr-o companie care s-a implicat in acest cluster, m-as bucura sa il vad functional, si mai ales extins. Mi-e frica de initiativele private inabusite de lipsa de management potrivit, la fel cum si implicarea sustinuta a statului in acest cluster e foarte de ajutor, dar nu poate juca rolul principal intr-o initiativa care impacteaza companiile si produsele lor. E o parere, sigur…
    Am dat din intamplare peste stire, la luni bune dupa ce am auzit ca s-ar asterne praful peste initiativa crearii unui cluster. Cand am citit mai mult, am vazut anumite lucruri care nu mi se par complet constructive pentru o viitoare dezvoltarea a Iasului in zona de IT. Conflictele de idei genereaza progres, deci sper ca numarul membrilor clusterului sa creasca.

  3. […] in companiile iesene in perioada 2013-2015.S-a creionat clusterul IT. Am mai scris despre asta in octombrie si cred ca e o chestie buna. Detaliile se pot discuta intotdeauna.Exista Code Camp, Test camp, JUG, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.