Cu mare intarziere, am aflat despre semnarea actului fondator a cluster-ului IT de la Iasi. S-a intamplat in mai, dar nu am auzit prea multe lucruri despre asta.
Daca ma uit pe lista, in frunte troneaza Consiliul Judetean si Primaria Iasi, sunt alaturi universitatile din Iasi (Cuza si Asachi), universitatea din Suceava, Camera de comert si industrie din Suceava si Federația Patronală IMM din județul Suceava ( se cunoaste ca Adomnitei e din Suceava de loc), Universitatea din Bacau (de larga aspiratie internationala).
Ca sa fie totul si mai clar, au semnat si o suma de firme din partea locului, cum ar fi Dicode (site-ul este inca in constructie), Focality (fosta Radix, ce nu are updatat complet template-ul de site si mai scrie pe Front page Lorem ipsum…), o firma de comunicare (Oameni si companii) si cativa jucatori interesanti de pe piata locala de software. Centric IT, o firma care a crescut in ultima vreme; Embarcadero – ce pare a se fi stabilizat dupa cateva momente mai delicate in anii din urma; Green Soft – o afacere mica, dar profitabila; Teamnet International – o firma din Bucuresti care face o tentativa de crestere mai sustinuta la Iasi; Romsoft – niste veterani in afacerile cu software, care se mentin in continuare ca o afacere stabila si care creste softisti buni. RedPoint supravietuieste si se alatura initiativei, probabil in speranta ca vor putea genera ceva business. Mai remarc NESS-ul, care nu si-a terminat cresterea, dar nici nu mai face valurile de anul trecut si Capgemini, care au un stil de afaceri mai deosebit decat ceilalti jucatori din IT-ul iesean. Cu toate astea, nici o firma din Suceava sau Bacau. Iar interesul jucatorilor mari din IT, cu share mare din personal, nu a fost indeajuns de mare pentru a se implica. Amazon, Mind, Continental, Endava, Comodo, Pentalog – nici una nu e pe lista. Oare de ce? Nici macar Arobs, Bitdefender ori Sonovision.
Incerc un raspuns, poate nu e singurul, poate nu explica indeajuns lipsa de coeziune. Un asemenea cluster ar trebui sa genereze business pentru cei prezenti, sa se poata completa pentru a lansa proiecte noi, pentru a acapara oportunitati de afaceri. In contextul INDUSTRIE 4.0, se creeaza parteneriate si concurente din cele mai diverse (vedeti parteneriatul Continental – Cisco – IBM pentru automated driving ori competitia Audi – google in acelasi domeniu), in lista Clusterului Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub doar 53% dintre fondatori sunt din industrie. Semnatarii estimez ca au in firmele respective ceva mai mult de 10% din forta de munca din zona IT a Moldovei, dar nu am auzit de vreun produs sonor pe care sa il dezvolte ori de vreo tehnologie mai maiastra. Mai mult, directorul executiv, Alina Popa este absolvent de jurnalistica si comunicare (conform LinkedIn), iar toata injghebarea nu are un site de pe care sa afli care sunt capabilitatile comunitatii respective. (Clusterul de la Cluj are unul chiar bunicel.) Cu ceva vreme in urma, au fost cateva incercari de a ingloba pe toata lumea in cluster, dar se pare pana la urma sa fii membru in asa asociatie nu e tocmai grozav. Nu e timpul pierdut si poate cei care nu s-au inscris vor primi ceva motive. Nu sunt tocmai optimist, dar nici nu tin neaparat sa mi se confirme previziunile.
Sa vedem cum o sa se miste hub-ul, catalogat de cei din presa ca al doilea drept importanta in Romania, dupa cel din Cluj.
Comentarii, pareri?
Leave a Reply