Update Decembrie 2018 : Dupa cativa ani, impresia nu mai este asa de puternica in directia platii studiilor. Mai degraba as spera ca vor pastra o urma de empatie cu tara in care au studiat si vor face lobby ori chiar se vor intoarce in viitor inapoi.
Ieri am vazut la televizor cum universitati din toata lumea isi promoveaza ofertele educative la unul din targurile educationale. Super programe, super locuri in care sa traiesti, dar si cheltuieli pe masura. La unele dintre universitati, cheltuielile se pot acoperi, partial ori uneori total. In fine, obrazul fin cu cheltuiala se tine. Ce sa mai spun ca ma tot gandesc cum sa procedez sa imi pot trimite cei doi copii sa studieze in afara, cand le-o veni vremea. Ca invatamantul din Romania nu e in regula, ca nu tine pasul cu ce e in tarile civilizate.
Din una in alta, cum ma tot gandeam, am avut o epifanie. Totusi, Romania nu e chiar asa de inapoiata si de in urma cu invatamantul, astfel incat cei din prima treime sa nu fie competitivi pe o piata a muncii globala. Medicii si programatorii tin prima pagina a ziarelor si a jurnalelor TV, stimuland alaturi de Mutu, olimpicii la matematica si echipa feminina de gimnastica mandria nationala. Ce buni sunt medicii si programatorii nostri, cat de productivi sunt ei pe unde se duc, ce rezultate maiastre au. Nu zic, mai sunt ceva oameni de succes in arhitectura si cercetare stiintifica, vreo 25 probabil in marketing si consultanta (glumesc, trebuie sa fie mai multi), dar ce se poate observa cu ochiul liber este urmatorul fenomen.
Tinarul licean, viitor student la medicina sau la o facultate conexa cu informatica, are un plan de cariera simplu si genial in acelasi timp. Daca este indeajuns de bilingv sau trilingv, daca e indeajuns de preocupat de a invata, cu siguranta ca va avea acces la un job in vestul Europei ori chiar in State. Cu Statele Unite, treaba e mai complicata si umbrita de birocratia necesara pentru a obtine una dintre vizele de sedere. Ce sa mai vorbim, dintre cei mai buni, mare parte isi propun sa nu mai traiasca in Romania. Cu perspectiva unor castiguri financiare frumusele ori cel putin decente, cu sisteme de asigurari medicale si de invatamant superioare celor din Romania, nici nu e de condamnat. Asta se vede si la admitere, mai ales la medicina, dar si la facultatile legate de informatica.
Totusi, eu, ca platitor de taxe si cu o speranta de viata, dar mai ales de pensie, mi se pare ca Romania scolarizeaza pentru vestul Europei, in conditiile in care niste minti luminate nu mai produc nici un fel de plus valoare pentru tara. Stiu, nu platesc impozit pe venit, dar platesc o gramada de alte taxe si imi cheltui banii in Romania.
Am cateva date statistice ce sustin ca se cheltuieste prea mult pentru cati oameni raman in Romania. Romania Libera titra ca “Drumul spre Vest. 3,5 miliarde de euro a cheltuit statul român pentru a pregăti doctori care au plecat în străinătate. România, ţara cu cei mai mulţi absolvenţi de medicină din lume“. Pe de alta parte, una dintre industriile cu o mare crestere, cu un salariu mediu excelent si ferita de coruptie, industria IT nu poate creste cu numarul de oameni care ar putea genera mai multe venituri in Romania. Si asta pentru ca nu exista destui manageri care sa duca firmele din zona de outsourcing spre crearea de produse. Si nici programatorii aia care acum povestesc in reportaje de succes cum e la Google,Microsoft sau Facebook. O mai stiti pe aia cu “la Microsoft, a doua limba vorbita e limba romana”? E un pic de bullshit, dar da bine in ziare. Cititi mai bine interviul cu Andrei Pitis, presedintele ANIS. Arata destul de clar si el ca cei mai buni programatori romani nu prea apuca sa lucreze in Romania. Sunt deja in America, Germania, Anglia sau Franta. Ei au lucrat cu cei mai buni profesori din Romania, o parte din cursuri pe banii parintilor. Totusi, nu au platit cursuri private.
Si acum, problema care sa genereze cele mai multe discutii. Absolventii de facultati, mai ales cele care pot sa genereze venituri sau beneficii pentru cetatenii romani, care nu practica mai mult de 5 ani in Romania o meserie care sa genereze taxe si impozite (alternativa este sa ramana aceeasi perioada someri), ar trebui sa isi plateasca studiile. De fapt, ceea ce vreau sa spun este ca din impozitele cetatenilor care muncesc (mai ales la companii private), se platesc studiile acestor persoane foarte inteligente, cateodata geniale, care aleg sa isi plateasca taxele pe venituri in alte tari ale lumii. Ceea ce este de inteles, dar nu pe banii nostri (respectiv, ai mei). Si spun asta din perspectiva unuia care a testat emigratia de cel putin 2 ori in viata, m-am oprit la granita si am schimbat orasul in care traiam. Totusi, Romania nu isi permite sa ofere educatie gratuita celor care pleaca inainte sa contribuie cu 5 lei la bugetul de stat. Stiu ca taxele sunt enorme pentru ceea ce primim, ca avem politicieni care nu isi merita banii ce ii primesc ca angajati ai cetatenilor, ca se pot face multe lucruri. Asta e cealalta parte a problemei. Dar, cei care primesc educatie timp de 16-19 ani in Romania si nu contribuie cu un ban la buget ar putea privi situatia ca un contract cu Romania. Cu ceilalti 20 de milioane de oameni, care nu au toti sansa de a emigra si munci pe bani buni, dar contribuie la educatia lor.
Stiu, parintii au platit taxe si impozite, dar in ritmul asta, eu nu voi avea pensie, iar nepotii mei vor plati studiile. Asa ca propun sa plateasca cei care nu muncesc in Romania si ar putea sa genereze plus valoare. Legea nu e usor de facut, nici de aplicat. Dar eu cred ca merita luata in seama discutia.
Leave a Reply