Cum s-au materializat previziunile Carte Noua in 2014

Ca de obicei, am verificat predictiile de acum un an. Nu au fost complet eronate. Pe 31 decembrie le public si pe cele de pe 2015. Stati pe aproape.

Joburi
1. Cele mai hot joburi pentru cei care nu au o pregatire grozava vor fi in Norvegia si Suedia. Anglia este doar taramul celor care vor sa devina chelneri, dar nu pentru asta s-a murit la revolutie si s-a intrat in UE, cum spunea Sorin Pislariu in ZF. Norvegia si Suedia nu sunt inca invadate de tigani, iar joburile prost platite pentru norvegieni sau suedeze sunt excelente pentru romani.
Nu stiu. Nu am date care sa sustina sau sa infirme subiectul. Am intalnit, complet intamplator, un tip care sta de 7 ani in Norvegia, lucreaza, nu pune bani prea multi deoparte, dar este multumit de calitatea vietii. Ca un termen de comparatie, o pizza in oras in Norvegia cu consoarta/consortul la care se adauga una bautura va poate ajunge circa 100 EUR.

2. Cele mai multe joburi nou create vor fi in IT si in call-centere. Cat timp rata orara este competitiva cu India si Polonia (in opinia mea, cei doi mari concurenti pentru Romania in zona aceasta), vor aparea joburi noi, iar dezvoltatorii imobiliari isi vor vinde birourile. 
Corect. Au fost tone de oferte de joburi, iar evenimentele din Ucraina au accentuat tendinta de a infiinta joburi noi.
3. Vor aparea putini sau deloc investitori majori. Zvonurile despre BMW si Daimler nu cred ca se vor concretiza in 2014, chiar daca Frau Merkel a impins un anunt al Daimler despre fabrica de la Cugir de componente. Inca se va castiga bine in energie, dar investitiile se vor opri pe fondul inflatiei de centrale eoliene.
Corect. Nu a fost nimic de luat in seama in 2014. Sa vedem 2015.

4. Va continua fenomenul de emigratie al celor cu studii superioare. Din pacate, cu toate ca ne situam in josul clasamentelor la numarul de absolventi de studii superioare, acestia nu sunt competitivi pe piata muncii din Europa, multi dintre ei lucrand cu mainile, nu cu capul. Conform Capital, 18.5% dintre emigrantii romani au studii superioare, spre deosebire de 5% media europeana.
 Corect. Migratia celor cu studii superioare nu s-a oprit. S-au implicat masiv si la alegeri.

5. In Romania, joburile in productie vor continua sa apara. Nu e intamplator excedentul de cont curent din trimestrul 3, care arata ca Romania exporta si apar tot mai multe facilitati de productie, chiar si in orase din estul tarii, cum e Iasiul. Lear da drumul unei fabrici de scaune auto, cu toate ca nu se intrevede nicio autostrada curand spre Iasi.
Partial corect. Nimic spectaculos la Iasi. In general, fabricile au continuat sa se extinda in Romania, chiar daca nu platesc grozav. Problema e in infrastructura.

Industria IT
1. Anii urmatori vor aduce o crestere de administratori de sistem, mai ales a competentelor legate interactiunea cu cloud si procesele de office legate.
Neconfirmat. Inca
2. Salariile in IT vor creste moderat. Se pare ca angajatorii au injumatatit predictiile de crestere fata de anii trecuti in ceea ce priveste bugetele de salarii. Ziarul Financiar publica un articol in care citeaza Accace Romania, o firma de consultanta fiscala si de payroll. Are sens sa se mai imblinzeasca panta de crestere, luand in considerare ca la o medie estimata de circa 28-30 ani, salariul mediu in industrie este de 3.629 RON, cu praguri maximale de circa 3000 EUR, praguri cu care se ajunge la un nivel similar cu Germania si Anglia pentru un programator. Sigur, sunt foarte rare cazurile in care se fac asemenea plati, iar informatiile nu arata cine plateste chiar acesti bani in Romania.
Corect. Nu am auzit de o presiune foarte mare pe salarii, dar cresterile moderate au continuat.

3. Majoritatea joburilor vor fi tot in outsourcing. Firmele mici nu pot face fata concurentei salariale impuse de firme de outsourcing, care trebuie sa angajeze numere mari in timp scurt. Asta e paradoxul care va limita cresterile de salarii intr-un orizont mediu, driverul principal pentru a aduce taskuri in Romania fiind costul pe ora si nu anumite competente.

Corect. Exista si o tendinta pentru realizarea unor deal-uri interesante cu start-up-uri din Romania. A se studia LiveRail achizitionat de Facebook sau ofensiva publicitara Bitdefender, care are 500 milioane de utilizatori globali.

4. Numarul de angajati in IT va creste, pe fondul trendului impus dupa 2008. Se pare ca deja exista mai mult de 40000 de angajati in joburi de programare.

Corect, De exemplu. Mind Software se extinde la Suceava, dupa ce in anii 2000 au fost primii care au infiintat un sediu serios in Iasi.
5. Scutirea de impozit va ramane si in 2014. La o evaluare foarte simplista, nu vorbim de mai mult de 50 milioane de euro pe an lipsa la buget ca si contributie bazata pe impozit, in contextul in care o suma de aproape patru ori mai mare intra in bugetul de pensii si asigurari de sanatate, care sunt deficitare. Mai adaugati putin lobby extern si avem o combinatie castigatoare pentru a mentine scutirea de impozit.
Corect. A ramas.

Iasi
1. La sfarsitul anului vor fi lansate destinatii aeriene noi din Iasi, dupa ce pista nou va fi data in folosinta. Ramane de vazut daca Lufthansa poate fi convinsa sa vina la Iasi, dar acum, la sfarsitul lui 2013 am vazut o reclama bine concertata pentru aeroportul Iasi, in toata Moldova, cu bannere outdoor si indoor, mentionand destinatiile internationale din Iasi. Astept cu interes curse directe la Paris, Munchen si Frankfurt. Asa merge vorba…
Corect. Wizzair a lansat deja prima cursa din Iasi. Catre Venetia. Astept cu interes conexiunea cu Germania, de preferinta inainte de a iesi la pensie.

2. Primarul Nechita va anunta in cursul lui 2014 ca se vor planta din nou teii in centrul Iasului. Uniti, salvam!
Corect! Se vor planta 10 mii de tei, mama lor de treaba.
3. La Antibiotice vor iesi mai multi oameni la pensie, ramane de vazut daca vor fi si angajari. Daca lucrurile evolueaza ca in ultimii ani, eu cred ca da.
Nu am informatii
4. Iasul ramane o destinatie atractiva pentu IT (vor mai veni si alte firme mai mici sau mai mari)
Corect. Ultima chestie majora anuntata, Oracle. Se pare ca si Moldova Mall va fi un sediu bun si central pentru Oracle. Firmele prezente se extind in continuare.
5. Cresterea majora in IT se va termina in Iasi in jur de 2017-2018 (vor fi probleme cu concurenta, spatiile de birouri) – pararea mea 😉
Partial corect. Palas deja isi extinde spatiile de birouri cu inca un turn. Moldova Mall se transforma. S-a dat in folosinta Centrul Tehnologic Regional, Flux isi face cladire de birouri in Tatarasi.

6. Se va inregistra un boost cand vor creste zborurile tarom catre capitale europene. Poate Paris, 
poate ceva in Germania (Frankfurt, Munchen)
Incorect. Nici un zbor suplimentar deocamdata
7. Palas-ul va fi plin pana la sfarsitul lui 2014 si se vor incepe planuri pentru una-doua cladiri de birouri noi, fie ale unor firme de IT, fie pentru firme de BPO (Business Process Outsourcing). Cei care vor incepe planurile nu cred ca sunt de la Iulius Group.
Partial corect. Palas e plin, Iulius a cumparat teren peste drum si i-a dat drumul constructiei.

Sper sa avem un 2014 rodnic, fructuos si putin afectat de alegeri.
A fost afectat, dar acum imi pun sperantele in 2015.

 

Cartea te face neprost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.