Diplome versus cunostinte

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, recomanda de curand tinerilor sa renunte la colectia de diplome si sa se orienteze spre un loc de munca. Sigur, nu interesul tinerilor pentru studiu e problema, ci concentrarea pe dobandirea diplomei in detrimentul cunostintelor. Unul dintre putinele lucruri intelepte pe care le-am auzit in ultima vreme venind dinspre guvern.
Nu uitati ca Romania are cei mai putini studenti la suta de mii de locuitori, aproape la jumatate fata de Polonia si cu o treime mai putin decat Bulgaria: 2020 fata de 4080, respectiv 3045. In sine, numarul de studenti trebuie sa creasca. Totul este sa nu fie pe modelul fabricilor de diplome de la universitatile private, care nasc mai putini competenti, dar toti cu diploma. Nu incape discutie, si la facultatile de stat sunt probleme, dar presiunea pe profit e mai mica.
Iar diplomele cu valoare sunt mai greu de obtinut (s-o tineti tot asa, domni profesori), prin urmare mai putin atractive pentru universitatile particulare. Nu voi uita relatarea unei discutii cu responsabilii unor universitati private care au fost invitati sa deschida o sectie legata de meseria de programator. Lucru evitat imediat, sub pretextul lipsei de interes al studentilor si a investitiilor. Daca despre investitie, nimeni nu poate spune ca nu trebuie sa fie una mai serioasa (trebuie calculatoare, echipamente si licente), despre interes nu cred ca e minim, uitandu-ma la lipsa de someri din industria IT. Dar IT se poate face si fara diploma, doar cu cunostint si  nu e nevoie, ca in sistemul bugetar de prezentarea unei diplome (neaparat pe hartie lucioasa, dar cu relevanta unei hartii igienice). Iar studiile de drept, economie si asistenta sociala pot fi facute la fara frecventa, cu diploma expediata frumos prin curier rapid.
Deci, dragii mei, studiati de dragul competentelor si nu de dragul diplomelor.

Imagine preluata de la http://complextm.blogspot.de/2010/08/diploma-degeaba.html

 

Cartea te face neprost!

1 thought on “Diplome versus cunostinte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.