Managementul schimbarii

Schimbarea este singura constanta din viata noastra. Suntem presati de schimbari permanente, de obiceiuri, de legi, de tehnologie. Unii isi schimba partenerul de viata, altii schimba legi, unii isi schimba cariera, altii schimba scutece la copiii. Scuze, asta cu scutecele nu se supune managementului schimbarii.

 

Multi teoreticieni au scris, au vorbit si au castigat bani de pe urma schimbarilor la care este supusa societatea. John Kotter este cel mai celebru si cel care a scris foarte mult pe aceasta tema. Exista cel putin 3 modele clasice deja (XLR8, Lewin si ADKAR), exista metode aparent infailibile dar toate impartasesc aceleasi principii. Exista o faza care se concentreaza pe pregatirea parasirii starii curente, o faza de tranzitie si o etapa de consolidare a schimbarii. Doar 25% dintre incercarile de schimbare reusesc, o mare parte esuand dupa ce au trecut de faza de tranzitie.

Cine adopta schimbarea e foarte important, iar aliatii potriviti, urmarirea comportamentelor care favorizeaza schimbarea, comunicarea eficienta sunt elemente cheie pentru a reusi.

Nu uitati, nicio schimbare nu e gratuita, asa ca orice efort de schimbare implica poate bani, poate timp, poate oameni potriviti. Pentru mai multe idei, urmariti slide-urile de mai jos si postarile din 2016. Ma voi intoarce la mai multe postari pe tema Change Management si voi aduce cateva idei utile pentru a pregati o organizatie de schimbari.

 

Prezentarea a avut loc pe 13 ianuarie 2016, la una dintre intalnire PM Society.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.