Industria de software in Romania.
Similara cu industria textila bazata pe lohn care producea in 2000 pentru Armani.
Pandita pe termen lung de capcana cresterii costurilor in defazaj cu cresterea productivititatii.
Lipsita de agresivititatea chinezilor. Vezi articolul din Ziarul Financiar.
Lipsita de numarul impresionant de ingineri din Bangalore, Mumbay etc.
Amenintata masiv de exodul inginerilor romani in vestul Europei.
Industria de software din Romania este in mare parte asemanatoare celei de textile de acum 10-15 ani. Avem o multime de programatori, relativ ieftini, care sunt capabili sa implementeze specificatii diverse: web-applications, telecom, billing, automotive, baze de date, banking etc.
In principiu, zone in care investitiile sunt relativ mici (licente, servere etc.) si unde putem avea acces la business fara a implica reputatie construita in zeci de ani.
Produse romanesti de marca sunt putine in aceasta zona si au de infruntat o concurenta acerba. Avem antivirusi, ceva solutii pentru servere de email, probabil si alte cateva zeci de solutii mai mici. Dar, in mare parte, suntem angajati pentru companii straine care fac business acolo si implementarea aici.
Suna cunoscut? In 2000, aveam zeci de mii de confectioneri care faceau haine pentru Armani, United Collors of Benetton, H&M etc. Sa-i numaram acum, probabil ca au ramas un sfert. Asta ma duce la o a doua analogie.
Cresterea costurilor cu forta de munca.
Confectioneri cu 100 de dolari nu mai exista in Romania. Au ramas cei care fac o treaba mai complicata, bineinteles platiti o idee mai bine, totusi in zona salariului minim. Si firmele care supravietuiesc incearca sa produca si sub marca proprie, modele proprii.
In fiecare an apare o firma de leasing de personal care prinde un contract grozav de mentenanta, outsourcing sau ce o mai fi si incepe sa recruteze agresiv de la companiile existente pe piata. O vreme, lucrul acesta a fost benefic, pentru ca a adus salariile din Romania la un nivel bun, care nu a mai lasat pe fiecare inginer sa plece in strainate imediat.
Este o piata libera, dar fiecare episod de felul acesta are un efect pervers asupra medianei pietei. Presiunea financiara nu e compensata de o crestere a productivitatii, nici de investitii in formarea programatorilor pe tehnologii noi.
Ce cred eu ca influenteaza pe termen lung industria?
Bazat doar pe companiile locale, industria de software nu poate evolua dincolo de un anumit nivel de maturitate. Nu avem acces la tehnologii corporate, la contracte, la finantare.
Bazat doar pe companiile de outsourcing, industria de software nu poate evolua dincolo de un anumit nivel de maturitate. Nu exista interesul de dezvolta competente de management de produs, vanzare, competente de ingineria cerintelor.
Bazat pe multinationale care se stabilesc aici si aduc tehnologie, industria de software nu poate evolua dincolo de un anumit nivel de maturitate. Nu exista cerere pentru management al produselor direct de aici, chiar daca nu exista acelasi nivel cu cei din outsourcing. Nu se deleaga complet responsabilitatea produselor. Sa ne uitam la Renault, care este producatorul Dacia. Modelele nu sunt facute in totalitate in Romania. Desi, prin centrul de proiectare din Bucuresti, gradul de implicare a inginerilor de pe aici e mult mai mare decat pentru Logan, probabil.
Bineinteles, nu e nici usor, nici ieftin sa faci o suita de aplicatii si sa intri pe o piata globala.
E insa diferenta intre leader si follower, intre a controla piata si a cere “sa ni se dea”.
Agresivitatea chinezilor e proverbiala. Cred ca fura de-a dreptul tehnologie. Dar, apoi, continua dezvoltarea. Ce ziceti de Huawei, ZTC? Dar de HTC? Acum 20 de ani produceau echipamente pentru Nokia, Erricson, Cisco etc. Acum sunt jucatori globali. ZTC a urcat pe locul 4-5 in topul producatorilor de telefoane mobile. HTC concureaza de la egal la egal cu iPhone.
e interesant ca au aparut jucatori romani care produc in China produse proiectate aici. Ati vazut eReaderul si smartPhone-ul de la AllView? Nu e no. 1 in ceea ce priveste calitatea. Dar e OK. Si poate vinde unor clienti mai putin pretentiosi.
Romania nu are o masa de absolventi de aceeasi magnitudine ca si India. Nici nivelul universitar care se poate gasi in Bangalore. Sau in Mumbay. Dar poate fi competitiva prin apropierea geografica si culturala de economia europeana. Daca nu dorim sa fim mana lunga si executanta, acest avantaj geo-strategic, cum ar spune Emil Constantinescu, trebuie fructificat la maxim prin crearea de business cu companii europene.
Bineinteles, este si reversul acestei medalii. Pentru specialisti, nu exista granite. Bineinteles ca vei urmari o oferta in zona Londrei sau a Frankfurtului cu un salariu triplu sau cvadruplu decat in Romania. Si pentru average Joe e usor sa obtina o oferta in Germania, Irlanda, Spania, atunci cand are un CV rezonabil pentru piata din Romania. Accepta o oferta la mediana pietei locale sau intr-o zona defavorizata (de exemplu, la cca 200km de un oras mare, unde localnicii nu se inghesuie) si castiga cel putin dublu decat in Romania, cu servicii si societate avansate cu cel putin 40 de ani.
Din punctul meu de vedere, industria de software va continua in parametrii actuali cel putin 10 ani. E interesant de vazut daca vom putea iesi din modul LOHN. Care se numeste in termeni de software OUTSOURCING.
Cartea te face neprost!
Leave a Reply