Previziunile Carte Noua pentru 2014

Previziunile Carte Noua pentru 2014

M-am uitat in globul de cristal si incerc ceva previziuni interesante pentru 2014. Anul asta le-am structurat putin, poate nu va intereseaza tot ce debitez pe diverse subiecte. Pe cele de anul trecut, tocmai le-am terminat de evaluat. Am facut o mica tentativa si in 2012. Sa vedem cum iese treaba si anul viitor.


Joburi
1. Cele mai hot joburi pentru cei care nu au o pregatire grozava vor fi in Norvegia si Suedia. Anglia este doar taramul celor care vor sa devina chelneri, dar nu pentru asta s-a murit la revolutie si s-a intrat in UE, cum spunea Sorin Pislariu in ZF. Norvegia si Suedia nu sunt inca invadate de tigani, iar joburile prost platite pentru norvegieni sau suedeze sunt excelente pentru romani.
2. Cele mai multe joburi nou create vor fi in IT si in call-centere. Cat timp rata orara este competitiva cu India si Polonia (in opinia mea, cei doi mari concurenti pentru Romania in zona aceasta), vor aparea joburi noi, iar dezvoltatorii imobiliari isi vor vinde birourile. 
3. Vor aparea putini sau deloc investitori majori. Zvonurile despre BMW si Daimler nu cred ca se vor concretiza in 2014, chiar daca Frau Merkel a impins un anunt al Daimler despre fabrica de la Cugir de componente. Inca se va castiga bine in energie, dar investitiile se vor opri pe fondul inflatiei de centrale eoliene.
4. Va continua fenomenul de emigratie al celor cu studii superioare. Din pacate, cu toate ca ne situam in josul clasamentelor la numarul de absolventi de studii superioare, acestia nu sunt competitivi pe piata muncii din Europa, multi dintre ei lucrand cu mainile, nu cu capul. Conform Capital, 18.5% dintre emigrantii romani au studii superioare, spre deosebire de 5% media europeana.
5. In Romania, joburile in productie vor continua sa apara. Nu e intamplator excedentul de cont curent din trimestrul 3, care arata ca Romania exporta si apar tpt mai multe facilitati de productie, chiar si in orase din estul tarii, cum e Iasiul. Lear da drumul unei fabrici de scaune auto, cu toate ca nu se intrevede nicio autostrada curand spre Iasi.

Industria IT
1. Anii urmatori vor aduce o crestere de administratori de sistem, mai ales a competentelor legate interactiunea cu cloud si procesele de office legate.
2. Salariile in IT vor creste moderat. Se pare ca angajatorii au injumatatit predictiile de crestere fata de anii trecuti in ceea ce priveste bugetele de salarii. Ziarul Financiar publica un articol in care citeaza Accace Romania, o firma de consultanta fiscala si de payroll. Are sens sa se mai imblinzeasca panta de crestere, luand in considerare ca la o medie estimata de circa 28-30 ani, salariul mediu in industrie este de 3.629 RON, cu praguri maximale de circa 3000 EUR, praguri cu care se ajunge la un nivel similar cu Germania si Anglia pentru un programator. Sigur, sunt foarte rare cazurile in care se fac asemenea plati, iar informatiile nu arata cine plateste chiar acesti bani in Romania. 
3. Majoritatea joburilor vor fi tot in outsourcing. Firmele mici nu pot face fata concurentei salariale impuse de firme de outsourcing, care trebuie sa angajeze numere mari in timp scurt. Asta e paradoxul care va limita cresterile de salarii intr-un orizont mediu, driverul principal pentru a aduce taskuri in Romania fiind costul pe ora si nu anumite competente. 
4. Numarul de angajati in IT va creste, pe fondul trendului impus dupa 2008. Se pare ca deja exista mai mult de 40000 de angajati in joburi de programare. 
5. Scutirea de impozit va ramane si in 2014. La o evaluare foarte simplista, nu vorbim de mai mult de 50 milioane de euro pe an lipsa la buget ca si contributie bazata pe impozit, in contextul in care o suma de aproape patru ori mai mare intra in bugetul de pensii si asigurari de sanatate, care sunt deficitare. Mai adaugati putin lobby extern si avem o combinatie castigatoare pentru a mentine scutirea de impozit.

Iasi
1. La sfarsitul anului vor fi lansate destinatii aeriene noi din Iasi, dupa ce pista nou va fi data in folosinta. Ramane de vazut daca Lufthansa poate fi convinsa sa vina la Iasi, dar acum, la sfarsitul lui 2013 am vazut o reclama bine concertata pentru aeroportul Iasi, in toata Moldova, cu bannere outdoor si indoor, mentionand destinatiile internationale din Iasi. Astept cu interes curse directe la Paris, Munchen si Frankfurt. Asa merge vorba…
2. Primarul Nechita va anunta in cursul lui 2014 ca se vor planta din nou teii in centrul Iasului. Uniti, salvam!
3. La Antibiotice vor iesi mai multi oameni la pensie, ramane de vazut daca vor fi si angajari. Daca lucrurile evolueaza ca in ultimii ani, eu cred ca da.
4. Iasul ramane o destinatie atractiva pentu IT (vor mai veni si alte firme mai mici sau mai mari)
5. Cresterea majora in IT se va termina in Iasi in jur de 2017-2018 (vor fi probleme cu concurenta, spatiile de birouri) – pararea mea 😉
6. Se va inregistra un boost cand vor creste zborurile tarom catre capitale europene. Poate Paris, poate ceva in Germania (Frankfurt, Munchen)
7. Palas-ul va fi plin pana la sfarsitul lui 2014 si se vor incepe planuri pentru una-doua cladiri de birouri noi, fie ale unor firme de IT, fie pentru firme de BPO (Business Process Outsourcing). Cei care vor incepe planurile nu cred ca sunt de la Iulius Group.

Sper sa avem un 2014 rodnic, fructuos si putin afectat de alegeri.

Cartea te face neprost!

3 Comments on “Previziunile Carte Noua pentru 2014

 1. Salut, Gabi.

  As risca cateva comentarii 🙂
  1. Pe partea locurilor de munca, cred ca segmentul de BPO va lua avant in Iasi, oferind sansa unui job decent si altor categorii de professionals cu studii superioare, cum ar fi absolventii de stiinte economice
  2. Nu cred ca lipsa spatiilor de birouri ar constitui un impediment prea mare in dezvoltarea de business nou. Pana la urma, piata ar trebui sa raspunda cererii de spatii de birouri. Ce vad ca fiind mai putin probabila este aparitia unui ansamblu nou de cladiri de birouri cu infrastructura integrata si suprafata mare, prin prisma problemelor de finantare ale unui asemenea proiect. Spatiu ar fi suficient. Totodata, presupun ca cei de la Iulius Group vor profita la maxim de infrastructura Palas si vor mai construi cel putin o cladire de birouri
  3. IT-ul va mai creste semnificativ timp de cativa ani, in special ca numar de persoane angajate
  4. Nu sunt atat de optimist pe termen scurt in ceea ce priveste aeroportul.

  Vom vedea.

  Un 2014 excelent pentru toata comunitatea ieseana. La Multi Ani!

 2. @Radu Pavel Iulius Grup ar putea prelua si fostul Palat Domnesc, care ar putea fi transformat cu succes in cladire de birouri, ar mai incapea cateva call-center-e acolo.

 3. Merci pentru completari, anonimule si Radu.
  Cred ca Palas va ramane in mare asa cum este, de fapt sper mai mult decat pot da asigurari. Felul in care s-a luat terenul este discutabil, rezultatul arhitectonic unul foarte bun. Sper sa nu se mai aglomereze.
  Despre spatiile de birouri in zona centrala, nu cred ca vor mai creste, dar activitatile de BPO pot fi desfasurate si in cladiri de la marginea orasului, cum e Ideo sau Tehnopolis. Pe termen mediu, presiunea pe costuri nu va mai face Palas asa de atractiv. Salariile cresc inevitabil si ajung la un raport sensibil pentru investitori la care nu mai e interesant sa tii contabili sau call centere in Romania.
  Sa vedem cine are de investit in cladiri care nu se amortizeaza rapid. BPO va mai dura 15 ani maxim ca boom. Vin ucrainienii… In software nu e acelasi lucru, s-ar putea trece la dezvoltarea de produse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.