Scutirea de impozit pentru IT nu se mai extinde

{Update 11 sep 2013}
S-a modificat schimbarea. Softistii au invins, guvernul a decis. Detalii aici

Postarea originala
Dupa cum stiti, exista o scutire de impozit care se aplica in general pentru programatori. Ceea ce nu stiti, este ca nu se aplica pentru toata lumea. Conditiile de baza pentru a se aplica sunt cele specificate de Ordinul 748/2004. Asa cum sumarizeaza forumul avocat.net,

1.posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa nr. 1;
2.postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3.au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;
4.angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Asta e simplu, exista o lista in anexa nr.1, care a fost creata in anul 2004 si este limitata la urmatoarele specializari

1. Automatica si informatica industriala

2. Calculatoare, Inginerie electrica si calculatoare

3. Electronica, Electronica aplicata, Electronica si telecomunicatii, Comunicatii

4. Matematica, Matematica informatica

5. Informatica, Informatica economica, Informatica aplicata

6. Cibernetica si informatica economica, Cibernetica si previziune economica, Contabilitate si informatica de gestiune

Totusi, lumea e in schimbare, iar universitatile nu si-au batut prea tare capul cu lista asta, drept pentru care au inventat specializari noi. Denumite cat se poate de frumos, cu scop de a fi sonore si a atrage potentiali studenti. Ori, in alte cazuri, pentru a sincroniza denumirea cu zona de specializare. Vezi Tehnologia Informatiei de la Ac, ori Microelectronica de la Electronica.

Normal, respectivele denumiri nu sunt pe lista, deci nu se poate aplica pentru acesti absolventi scutirea de impozit, cu toate ca restul de 3 conditii sunt indeplinite si au multi colegi “scutiti”.

Varujan Pambuccian a propus anul trecut[2012] o actualizare a anexei respective, care a fost cat pe aci sa fie semnata anul trecut. Dintr-o eroare umana, s-a intors de la semnat, a fost amanat si au venit alegerile. Ghinion si multa nesansa…

Si acum stirea:

Acum, in contextul bugetului actual [2013], care are cateva miliarde lipsa din necesar, actualizarea cu pricina nu se va mai intampla. Cel putin asa a afirmat ieri (23 ianuarie 2012) ministrul invatamantului. Pe motiv ca medicii sunt impozitati complet si pleaca pe capete din tara.

[Actualizare 3 sep 2013]

Scutirea de impozit nu s-a extins si nici nu sunt semne ca ar avea cineva de gand sa o faca. 
Mai multe detalii, aici

[Actualizare 5 sep 2013] Se pare ca la ministerul de finante exista un proiect de a modifica legea prin completarea listei de specializari. Sa vedem daca ce am spus acum 2 zile se va intampla, anume ca scutirea de impozit nu se extinde in curand. 

Cartea te face neprost!

27 responses to “Scutirea de impozit pentru IT nu se mai extinde”

  1. salut. stii cumva daca un absolvent de masterat la Cibernetica ar fi eligibil pentru aceasta scutire de impozit?

  2. In general, absolventii de master nu se incadreaza in categoria celor eligibili pentru scutirea de impozit.
    Recomandarea mea este sa urmezi cursurile unei facultati din lista celor scutite de impozit. In general, problema poate fi rezolvata intr-un an sau doi daca facultatea anterioara are un trunchi comun de cursuri.

    Poti sa imi scrii daca vrei sa te ajut cu mai multe informatii.

  3. Deci sa inteleg ca nu se poate beneficia de acea scutire de impozit daca ai terminat postuniversitara de Programare si Informatica Aplicata?

    Eu am terminat politehnica la una din profilele nerecunoscute pentru scutirea de impozit. As putea sa fac o alta facultate intr-un an daca se recunosc examene? Sau cum sa fie facuta asa repede?

  4. Daca nu e un program de studii recunoscut in lege, atunci scutirea nu se poate aplica in mod legal. Sunt unele companii care risca, dar la un control pot primi amenda.
    In cazul in care facultatea absolvita are materii aproximativ similare, este posibil ca intr-un an sa primesti o noua diploma. Este necesara admiterea la una dintre specializari si apoi se rezolva in secretariat ca majoritatea examenelor sa fie echivalate, iar sustinerea diferentelor sa se faca intr-un singur an. In plus, o noua lucrare de licenta e necesara…

    Succes!

  5. De exemplu daca eu termin Contabilitate si informatica de gestiune, dar si un Master in informatica eu cand voi fi angajat, voi fi angajat pe baza licentei sau pe baza masterului ? Pentru ca specializarea de “Contabilitate si informatica de gestiune” nu prea iti permite sa te angajezi ca programator nu ?

    Multumesc.

  6. Conform cu numarul 6 din lista, e posibil sa fii scutit de impozit la angajarea intr-o firma care respecta celelalte conditii

  7. Eu am terminat telecomunicatii la cluj , dar pot sa uit de scutire pengru ca la specializare pe diploma scrie telecomunicatii si in anexa ordinului de guvern e trecuta speciLizarea comunicatii… E revoltator…

  8. Din pacate, unele facultati au decis modificarea numelui specializarii, mai mult din considerente de marketing. Prin urmare, doar unele firme isi asuma riscul de a acorda scutire de impozit, ilegal.
    Solutia este sa dai admitere din nou, sa urmezi diferentele si in 1-2 ani sa ai si a doua diploma.

    1. Da ar fi o solutie sa optezi pentru o specializare din anexa dar poate dupa ce termini fa ulta care ar fi la taxa se anuleaza legw si atunci..

  9. @Anonim: aprecierea mea este ca scutirea de impozit va fi mentinuta macar inca 5 ani. Ciclul actual parlamentar mai are 3 ani si cred ca nu va fi scoasa imediat dupa noile alegeri.

  10. Ciao.
    Acum ma angajez si eu ca programator dupa absolvire, doar ca am terminat Mecatronica (am studiat programare deci). Nu e nicio sansa sa obtin scutirea asta? Adica de ce aia care fac Matematica sa fie scutiti, sau aia de la automatica/ cibernetica, daca postul pe care il ocupi in final e acelasi, iar studiile sunt similare. Doar pentru ca nu au avut aia rabdare sa treaca toate specializarile care se ocupa cu asa ceva? Oricum legea e destinata sa incurajeze jobul de programator, respectiv firmele, nu studiile…

  11. Legea e facuta sa incurajeze joburile respective, corect. Doar ca, in Romania sau oriunde, legislatia se poate folosi pentru a reduce taxele. Drept pentru care s-ar incadra pe pozitii corespunzatoare mai oricine. Daca ai facut mecatronica, scopul tau in viata nu a fost sa devii programator, deci nu ar fi fost o surpriza sa platesti impozit. Asa ca la urmatorul ciclu electoral, poti sa fii atent pe cine votezi, sa iti acorde facilitatea aceasta!

  12. da, un argument bun.
    Cat despre mine, e un job de programare embedded, destul de interesant pentru mine si destul de pe domeniul meu… adica nu fac siteuri sau ceva…
    Mersi

  13. Salut,
    Legea s-a votat pe data de 4 si a fost publicata astazi (10 sept) in monitorul oficial.
    http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43MDAyMTE3MjMzMDE1RSszMA==
    Incepe la pagina 10 a fisierului PDF.
    Anexa cu lista specializarilor se afla la pagina 12.
    Numai bine!

  14. Ma bucur ca a fost infirmata decizia initiala.

  15. da..dar Telecomunicatii tot nu exista 🙂 e tot Comunicatii

  16. Citeste si ultimul post pe temahttp://www.cartenoua.com/2013/09/scutirea-de-impozit-s-extins-la-mai.html
    Contine vestile bune…

  17. Da Gabriel, am vazut noul ordin. Dar specializarea mea, Telecomunicatii, nu este inclusa. Sunt incluse: Comunicatii (care s-a transformat in Telecomunicatii in 2001) si Tehnologii si sisteme de telecomunicatii (in care s-a transformat Telecomunicatii in 2006). Deci a ramas o gaura de 5 ani care nu este acoperita de noul ordin.Si e stupid..pentru ca cine l-a elaborat nu si-a facut temele cum trebuie.

  18. Salut!

    Am absolvit Facultatea de Automatica, Calculatoare Inginerie Electrica si Electronica, specializarea Inginerie Electrica. In present sunt inginer proiectant intr-un Santier pe parte electrica. As fi eligibbil pentru o asemenea scutire?

  19. vicentiu, nu e de ajuns sa detii o diploma din lista respectiva. E nevoie ca firma respectiva sa dovedeasca ca cifra de afaceri generata de activitatea de scriere de programe genereaza anual o cifra de afaceri de cel putin 10.000 EUR

  20. Salut.

    Conform articolul din http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-15549909-guvernul-extins-lista-istilor-care-beneficiaza-scutiri-impozit.htm

    “c) au diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutire de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile cuprinse in Anexa 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in Anexa 1 (a ramas neschimbata si se regaseste in vechiul Ordin atasat acestui articol).”
    In cazul meu daca eu am terminat facultate de Matematica si informatica, specealizarea Informatica (am doar licenta nu si master), ar trebui sa beneficez de scutire de impozit, nu?

  21. Conteaza doar diploma de licenta. Diploma de master nu este relevanta in contextul scutirii de impozit.

    Din cate stiu eu (poti verifica si in Monitorul Oficial sau prin articolul de aici http://www.cartenoua.com/2013/09/scutirea-de-impozit-s-extins-la-mai.html#.U8f-jrHI1Z0), specializarea ta se califica. Mai ramane ca firma la care lucrezi sa se califice la a acorda scutire de impozit.

  22. Conform http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2013-09-10-15550279-0-ordin-250-2004-care-fost-abrogat.pdf
    aici spune ca: “3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata
    de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile:
    Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una
    dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile
    prezentate in anexa nr. 1″, de lunga durata se intelege sa ai si masterul ca sa fii scutit.
    Firma se califica la scutirea de impozit.
    Dar din pacate firma nu ma scuteste, spune ca trebuie sa am master.
    Fosti colegi de facultate care au doar licenta si lucreaza programatori sunt scutiti de impozit.
    Inseamna ca legea poate fi interpretata.

  23. Eu am terminat Electronica si Telecomunicatii, specializarea Microelectronica. Cum specializarea mea nu e pe lista de scutire, nu sunt scutit. Este nedrept ccea ce se intampla. Lucrez ca programator in aceeasi firma cu tine Gabi. Am depus o petitie la Ministerul de finante si mi-au dat raspuns ca se formeaza o comisie care sa actualizeze lista cu specializari.

  24. Iata raspunsul primit:
    Stimate Domn,
    Urmare a scrisorii dumneavoastră cu privire la scutirea de impozitul pe salariu în baza prevederilor Ordinului nr. 539/2013 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
    Scutirea de impozitul pe venit în baza prevederilor Ordinului nr. 539/2013 poate fi acordată dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ condiţiile stipulate la art. 1 al ordinului, atât de către angajatori, cât şi de către angajaţii acestora.
    Deoarece specializarea Microelectronică, Optoelectronică şi Nanotehnologii nu se regăseşte în cuprinsul Anexei nr. 2 a Ordinului nr. 539/2013, scutirea de la plata impozitului pe venit în baza prevederilor acestui act normativ nu poate fi acordată.
    Faţă de cele de mai sus, art. 5 din Ordinul nr. 539/2013 prevede că anexa nr. 2 poate fi actualizată periodic în conformitate cu modificările intervenite în Nomenclatorul domeniilor şi al programelor de studii universitare, domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, aprobat prin hotărâre a Guvernului.
    În baza prevederilor art. 5 din Ordinul nr. 539/2013, a fost demarată procedura de constituire a grupului de lucru interministerial care va analiza și va face propunerile de actualizare a prevederilor acestui act normativ. Grupul de lucru este format din reprezentanţii Ministerului pentru Societatea Informaţională, ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice.
    Cu stimă,

    Ion Gibescu
    Director
    Direcţia Politici Salariale
    Întocmit:
    Marcela Topliceanu

  25. Eu o sa deschid un proces impotriva statului pentru discriminare si incalcarea drepturilor omului. Am consultat un reprezentant CEDO pe care il cunosc personal, eu avand actiuni de voluntariat international pe aceasta tema.

  26. Salut!
    Firma in care lucrez eu este eligibila pentru acordarea de scutire , inclusif functia pe care o ocup (Inginer Sisteme Software) si am terminat Facultatea de Inginerie Electrica si Electrotehnica specializarea Inginerie Electrica si inca nu am inteles daca cu aceasta specializare beneficiez sau nu de scutirea de impozit. Daca ma poate lamuri cineva as fi foarte recunascatoare. Multumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.