Trotuarul si romanii

by

Codru-i frate cu romanul. Trotuarul, nu!

Trotuarul e frate cu masinile parcate. In spic ori in linie, nu conteaza. Conteaza ca masina sa fie parcata la maxim 5 metri de intrarea unde ai treaba. La 35 de centimetri de usa magazinului e ideal. Iar trotuarul suporta, ca e frate cu masinile parcate.

Trotuarul e frate cu gropile. In cel mai bun caz, gropile sunt proaspete. Altfel, au cel putin 25 de ani, au vazut cele 25 de generatii de studenti care au trecut din Iasi de atunci, se integreaza perfect cu peisajul si cu trotuarul.

Trotuarul e frate si cu baltile. Care sunt surori bune cu gropile si denivelarile. Cum ar fi sa se scurga frumos apa in canalizare? Ideal, corect. Dar nu traim intr-o lume ideala, asa am invatat la lectiile de fizica.

Trotuarul e var cu stalpii de electricitate. Sunt din familie. Din cauza asta raman stalpi in mijlocul trotuarelor si a pistelor de biciclisti.

Trotuarul mai este frate cu bordurile noi si gropile vechi. Fac o combinatie de o candoare teribila, care iti pune la incercare tocul cui ori adidasii noi.

Trotuarul iubeste producatorii de pavele si borduri. Bordurile si pavelele sunt inima pamantului acesta, de asta nu le vedem tot timpul. Alea pe care le vedem sunt accidente genetice, pe care primarii actuali se lupta sa le vindece.

Trotuarul iubeste strada, iar strada iubeste baltile mari. Alea prin care trec masini scumpe, cu viteza mare, de te umplu de apa din cap pana in picioare.

Trotuarul iubeste gheata. Si nu ii iubeste pe locuitorii din proximitate, care sunt niste puturosi, ce nu iau lopata cand ninge, sa faca un trotuar frumos. Prin urmare, se creeaza o legatura intrinseca intre gheata si trotuar, care se sparge fie cu barosul, fie cu sare, fie cu timpul.

Trotuarul iubeste cacatii de caine si gumele. Care ar mai fi hazul, daca acestea nu ar exista? Salubris, Rosal si alte asemenea societati se descurca sa dea cu matura cele doua hartii si trei peturi. Dar, fara cacatii de caine, nu am mai fi urbani, nu?

Iar romanii nu iubesc trotuarul. Lor le place pe strada. Altfel, le-ar mai da una dupa ureche alora care parcheaza peste tot. Ori alora care scot cainii sa se mictioneze ori sa defece pe strada (asta e sofisticat pentru sa se pise ori sa se cace).

Romaniii nu iubesc trotuarele, pentru ca altfel s-ar bate sa aiba copiii pe unde merge, cand merg cu bicicleta, rolele sau pe jos. Nu e cool sa iesi la plimbare in cartier, deci nu il vei injura prea mult pe primar cand nu ai pe unde impinge caruciorul sau tricicleta. Cresc mari si fara astea, primarul cum a crescut?

Primarii nu iubesc trotuarele. Li se rupe, pentru ca ei merg cu masina si au si sofer. Iar cand e prea aglomerat, blocheaza strada si taie teii. Asta se intampla la Iasi. Iar primarii sunt, de obicei, romani. Mai putin, Klaus Iohannis, care a si ajuns presedinte. Sa nu uitam, sotia lui Klaus Iohannis merge pe trotuar la scoala, deci el a evoluat la stadiul de prieten al trotuarului roman.

Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani! Numai ca nu avem grija de lucrul nostru… Si, din cand in cand, avem impresia ca un print strain ne va salva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.