IDEEA #7 : Ce inseamna un job bun

Sa dai definitia unui job bun e cel mai complicat demers pe care trebuie sa il faca oricine pentru el insusi. Un job poate fi bun pentru mine, dar nu si pentru altul. Criteriile mele pot fi diferite de criteriile altuia, deci cea mai buna reteta este pe baza de intrebari si nu pe baza de raspunsuri. Nu voi vorbi azi despre jobul urmator, daca trebuie sa faci o schimbare acum. Despre asta puteti citi aici, despre drumul in cautarea fericirii incerc sa va lamuresc in continuare.

Sa incepem cu cateva intrebari la care sa va raspundeti. In epoca fast food si a retetelor gata preparate, ma straduiesc sa va dau si eu una. Totusi, ca orice bucatar care se perfectioneaza, va recomand sa ajustati retetele pe gustul vostru,

In general, cautam un job care sa ne implineasca nevoile financiare, nevoile spirituale sau dorinta de a influenta. Una dintre ele, doua sau chiar toate trei. Cu toate ca majoritatea statisticilor vorbesc despre care este salariul mediu, salariul maxim ori ceva asemanator, eu consider ca trebuie definit de la inceput ce e important in jobul care il visati.
Deci, va doriti bani, pasiune sau putere? bifati oricare combinatie. Apoi treceti la urmatoarele intrebari.

Nu conteaza daca vreti sau nu bani, in planul vostru de cariera. Oricum, trebuie sa raspundeti care este suma minima pentru care ati lucra in pozitia respectiva. Altfel, cautati o organizatie care are nevoie de voluntari pentru activitatea pe care doriti sa o desfasurati. Cercetatorii nucleari nu pot aplica acest algoritm, totusi pentru ingineri, profesori, soferi de autobuz ori medici, ideea functioneaza cu success. Un pont pentru a ajunge la suma minima este sa calculati nevoile anuale (chirie, rata, masina, mancare, concediu, iPhone pentru cei care cred in zeul Apple, bani de bere sau vodca). Adaugati la asta 5% daca sunteti mana sparta sau scadeti 5-10% daca va simtiti economi si puteti explica si celui mai naspa intervievator de ce aveti nevoie de suma respectiva.

Daca s-a lamurit situatia financiara, sa trecem la lucrurile care nu se pot masura asa de clar:
ce fel de politici sa aiba angajatorul? daca e o firma mica, inlocuiti intrebarea asta cu cine e patronul? 
care sunt zilele libere, cu cine lucrezi, cum se impart sarcinile, care sunt principiile de evaluare si promovare, daca exista o relatie deschisa cu managerii, daca se ofera cursuri sau macar timp pentru invatare, daca se schimba des personalul si daca se ofera si alte beneficii in afara de cele financiare (de exemplu, asigurare de sanatate, masa la cantina, reduceri la cinema etc.). Lucrul din urma arata ca au o abordare mai complexa a jobului, chiar daca banii nu sunt extraordinar de multi.Toate cele enumerate mai sus sunt lucruri importante de urmarit… Nu toate sunt esentiale, dar e bine de definit care dintre ele conteaza cu adevarat. Scrieti-le pe o hartie si cititi-le. Puteti avea o surpriza.

Nu va uitati numai la altii, ci si la voi. O intrebare extrem de dificil de raspuns este la ce sunt eu cel mai bun? E posibil ca jobul vostru ideal sa nu fie in domeniul in care sunteti cei mai buni. Dar eu sari intrebarea asta in momentul in care sunteti cei mai buni maturatori de strada, cei mai buni recuperatori de bani sau cei mai buni spalatori de vase.

Dupa ce ati trasat directiile generale, mai ramane o intrebare care poate face diferenta. Cine ofera jobul visurilor tale? Daca il ofera cineva in orasul tau, in tara in care traiesti, daca necesita emigrare si integrare in alte tari?

Puteti face exercitiul asta in fiecare an, e pietricica albastra dupa care sa alergati toata viata si care sa va motiveze sa mergeti inainte.

 

Cartea te face neprost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.