IDEEA#4 – Alegeri informate

Malcom Gladwell povesteste cazul uimitor al statuii antice refuzate de muzeul Getty din New York. The Getty Kouros. Este vorba despre o statuie cu aspect antic, un fals foarte bine realizat care a pacalit un expert in datarea materialelor. Acesta a stabilit ca e vorba despre o statuie de circa 2400 de ani, iar muzeul a platit circa 9,5 milioane $ pentru acest fals deosebit. Pe de alta parte, doi critici au intuit, pe baza experientei ca aveau de a face cu un fals, fapt dovedit mai tarziu. Materialul a fost supus unui procedeu de imbatranire pe baza de amidon din cartof, iar masuratorile expertului nu au fost cele mai relevante, el folosin un procedeu nou. 

Ei, si ce-i cu asta?

Fiecare dintre noi se afla, o data la cativa ani, in fata unei alegeri de cariera. Alegerea e mai usoara sau mai grea, in functie de varsta, momentul in care se face alegerea si ce este de ales. 

Intuitia nu functioneaza impecabil, nici macar in cazul femeilor.Exista stiinta si antrenament in spatele oricarei alegeri intuitive, asa cum a fost cazul celor doi critici de arta. Intuitia functioneaza implacabil pe baza unui set extins de experiente sau informatii. De acolo, fiecare functioneaza diferit. Intuitivii iau decizii si apoi le justifica. Rationalii le justifica si apoi iau decizii. Si unii, si altii folosesc informatia.
 
Structurarea si captarea informatiei sunt elemente cheie in a lua o decizie de cariera.
Informeaza-te. Citeste ziare. Articole ca acesta. Intelege care este piata. Daca nu intelegi, intreaba pe cineva avizat. Discuta cu diverse persoane, educate diferit si expuse mediilor diferite. 

Cu cine sa vorbesti?

  1. ›Cu părinţii.
  2. ›Cu fratele mai mare
  3. ›Cu vărul care a ajuns bine în State
  4. ›Cu unchiul de la primărie
  5. ›Cu amicul tatălui tau(e foarte simpatic, să ştiţi)
  6. ›Cu prietena mamei, care vine în fiecare zi la cafea
  7. ›Cu oamenii de la JobShop
  8. Cu fetele de la Resurse Umane.
  9. Cu recruiteri si profesori. 
  10. Cu profesionisti pe care ii cunosti in tren

Arata interes. Pune informatia cap la cap, din orice sursa ar veni. Daca e relevanta sau nu, poti decide dupa ce o afli.

Este la moda conceptul de Feedback 360. Informatia 360 este mult mai utila. 
Cand nu stii ce sa faci, o informatie relevant poate sa iti schimbe viata. Mi-a schimbat-o si mie. In clasa a 12-a, eram in fata unei dileme: sa aleg Facultatea de Informatica sau Facultatea de Automatica si Calculatoare. La momentul respectiv, pentru mine diferenta consta in lungimea programului de studiu. Din fericire, profesoara de informatica a pus capat suspansului, raspunzandu-mi la intrebarea: “Care e diferenta?” printr-un raspuns clar si ne-echivoc: “la calculatoare, inveti si despre hardware”. A fost de ajuns pentru mine in a lua decizia care mi-a determinat viitorul. Am ales sa ma fac inginer si nu ofiter tot datorita unei discutii cu cineva implicat. 
In ’98, eram in fata admiterii la Academia Tehnica Militara, cu sanse rezonabile de a deveni in vremea asta ceva sef-serviciu prin minister, la vreo chestie legata de serverele armatei. Am stat vreo saptamana in Academie si mergeam la masa impreuna cu studenti si proaspat absolventi. Intr-una din dimineti, cu doua zile inainte de examenul final, am luat micul dejun cu un absolvent din anul respectiv. Nu stiu cum il cheama, dar ii multumesc ca mi-a schimbat viata. Era absolvent pe specialitatea Transmisiuni, in traducere libera – cei care au pus bazele Orange, Vodafone in Romania, si lucra deja de circa 2 luni la o unitate din Ploiesti. Plin de speranta, l-am intrebat: “Si cam ce faci acolo?”. “Numar condensatori”- a venit raspunsul necrutator, care l-a aruncat pe tata intr-o melancolie ce l-a tinut pana la confirmarea admiterii la Iasi, iar pe mine m-a aruncat in zodia ingineriei, din care cu greu ma chinui sa scap cu blogul de fata.

Deci, informeaza-te. Pune lucrurile cap la cap. Gandeste cu capul tau. Ia o decizie informata.
Cartea te face neprost!

3 responses to “IDEEA#4 – Alegeri informate”

  1. Subscriu intru totul parerilor scrise aici, mai cu seama ca am fost in situatii si in timpuri similare “captiv” acelorasi evenimente la ATM…:)
    Si acum ma gandesc la cat de simplu se schimba viata oamenilor, fara sa stii ce te asteapta…

  2. Viata se schimba usor. E important sa intelegem ce si cum o schimba

  3. […] Si va lasa fix in acelasi punct in calatoria voastra si dupa urmatorii 4 ani. Ori va propune o schimbare dramatica in cariera (de exemplu, ati inceput sa faceti un job de manager de 6-9 luni, va place si primiti o oferta […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.