In Ziarul financiar apare un articol al lui Bogdan Georgescu care trateaza problema investitiei in educatie: In asteptarea lui Superman.
Rezumat in cateva cuvinte, Bogdan Georgescu propune un model al implicarii elitelor in educatie, cu scopul formarii unui viitor mai bun. Gasesc asta o idee grozava si o alatur unui comentariu pe care l-am primit pe blog: cine ar trebui sa faca o strategie si ce sa facem cu industria de IT.
Indraznesc un raspuns, pe modelul All ingenious is simple : comunitatile locale ar trebui sa se implice in definirea unei strategii locale. Oamenii buni ar trebui sa nu mai stea ascunsi in companii (multinationale sau nu), iar cei care traiesc aiurea or colea pot folosi internetul pentru a se implica cu idei in comunitatile din care provin. Comunitatile de profesionisti implicati pot face mai mult. Initiative nu neaparat scumpe, cum ar fi Drag de Iasi, a Fundatiei Comunitare Iasi pot porni mecanismele ce ar putea dezvolta lucrurile.
Risc cateva pareri despre cum ar trebui sa arate industria IT si ce ar trebui sa urmareasca in educatie aceasta industrie.
1. Companiile locale ar trebui sustinute de guvern pentru a adopta tehnologie
2. Business-ul de tip nearshore, offshore si externalizare ar trebui sa nu fie dominante pe piata
3. Industria locala de IT ar trebui sa foloseasca fonduri structurale pentru a creste structura competentelor
4. Sunt necesare mai multe produse Made in Romania
5. Sunt necesare competente de administrare de produse sau linii de produse in zona IT. Sunt cateva exemple fericite: Softwin cu Bitdefender, Arobs cu Smailo, Evolio cu tabletele lor. Sper sa continue.
6. Patronatul din industrie sa continue coagularea unor puncte comune de vedere
7. Implicarea mai agresiva in educatie prin facilitarea cursurilor tinute de profesionisti pe tehnologii cautate
8. Sustinerea cercetarii prin parteneriate (care sa includa si accesul la fonduri europene)
Leave a Reply