De ce am ales sa raman in Romania

Azi e 1 decembrie. Si e o zi buna pentru a enumera de ce am ramas in Romania. Am citit de curand un studiu care arata ca pentru un programator e destul de bine sa ramana in Romania, daca e vorba sa compari cat poti sa cumperi cu salariul respectiv si ce avantaje poti primi cu aceeasi bani. [Linkul catre studiu nu prea merge, dar puteti citi aici si aici referinte]

Sigur, nu e vorba de o comparatie 1 la 1 cu Statele Unite, nici macar cu Germania, dar e destul de aproape de Italia. Am facut conexiunea cu ceva informatii pe care le-am primit in discutii private cu persoane care au lucrat/lucreaza in Italia, Franta pe joburi de programatori si studiul mi s-a parut relevant. Si mi-a aprins un beculet. Sa listez motivele care m-au determinat sa raman in tara, in loc sa imi urmez traseul initial, care prevedea un job in Irlanda sau UK.

– pentru ca raportul venituri/beneficii nu e rau. Arunca un ochi pe statistica, discuta cu cei deja plecati si fa un calcul sincer. [Update, merci Sandu, George!]Si iata ce a iesit. Adaugati si voi…

– pentru ca am un statut social bun si am avut intotdeauna o imagine a jobului mai buna decat parintii mei care au lucrat 30 de ani deja. Stiu, in Romania e un miraj sa fii programator si nu e mare chestie sa fii invatator sau functionar, dar asta nu se va schimba curand.
– pentru ca Romania creste in mod constant la capitolul software. Salariile cresc mai repede decat in orice alta ramura a industriei si exista o efervescenta care ma face sa cred ca poate s-or hotari mai multi sa isi faca produsul lor software.
– pentru ca as vrea sa trimit policitienii afara, nu sa ma trimita ei pe mine. M-am plictisit de discursul mioritic cu “asta e, nu avem ce face”. Iar la apus de soare, sa nu mi-l omoare pe cioban. Ci sa il cheme pe Chuck Norris sa schimbe Miorita.
– pentru ca mi-e mai usor sa raman in tara decat muncitorilor in constructii. Jur!
– pentru ca biroul meu e intr-o cladire noua si aproape similara cu cele din Anglia si Germania.
– pentru ca practicile de management in Romania pot fi la fel sau mai bune decat in Europa de Vest
– pentru ca nu as fi putut sa ma angajez la Google ori Facebook
– pentru ca Intel e o companie misto, dar acum are birouri la Bucuresti. Acum 7 ani, aveau doar in Shannon.
– pentru ca simt nevoia sa ma implic mai mult/mai multe decat intr-o negociere de salariu
– pentru ca nu am vrut sa fiu un ausslander.
– pentru ca doar eu as fi castigat suficient in strainatate, nu si sotia mea. Suficient pentru a imi face vacantele in locuri mai deosebite decat Turcia sau Bulgaria, suficient pentru o educatie buna si o casa faina
– pentru ca e mai greu sa intri pe joburi de responsabilitate mare pe o piata plina
– pentru ca o gaina, un tuns sau o bucata de teren sunt mai ieftine in Romania
– pentru ca in orasele mari infrastructura e decenta, nu e perfecta. Totusi poti sa te muti in suburbii, sa iti faci o casa, sa duci copiii la licee bunicele (de unde sa plece la studii in Anglia), sa ajungi la unele spitale bunicele si asa mai departe. Stiu ca la Falticeni e mai naspa ca la Iasi, dar programatorii nu prea traiesc la Falticeni, Tirgu Jiu, Bistrita sau Medgidia.
– pentru ca e mai probabil ca sa imi permit sa trimit copiii la studii in Anglia muncind in Romania, decat sa mearga ei la studii urmand calea batatorita acolo
– pentru ca nu sunt medic si nici nevasta-mea nu e
– pentru ca ma emotionez cand aud “Canta cucu’n Bucovina”
– pentru ca nu mi-as fi permis obiceiuri de consum mai complicate in Irlanda sau Germania decat in Romania
– pentru ca prietenii mei care traiesc in vestul Europei nu mi-au dat indeajuns de multe exemple ca e mult mai bine. Sigur, nici unul nu o duce rau, sa nu ii plang.
– pentru ca nu mi-as fi permis o casa mai buna in afara.
pentru ca am calatorit destul inainte sa ma hotarasc sa raman
pentru ca nu am putut sa ma hotarasc sa plec.

Mai sunt motive sa ramai in Romania?

Cartea te face neprost!

13 thoughts on “De ce am ales sa raman in Romania”

 1. “ratia bani/beneficii”, ai vrut sa scrii raportul venit/beneficii. Ratie are sens in limba romana, englezescului ratio, ii corespunde termenul raport in romana.

 2. poate fi si frica un motiv. n-a fost pentru mine, dar o fi pentru unii.

  Voiam să pleci, voiam si să rămâi.
  Ai ascultat de gândul ce-l dintâi.
  Nu te oprise gândul fără glas.
  De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?

 3. Si eu zic ca e mai bine in tara. si nu cred ca are de-a face cu frica, ci mai degraba cu obiectivitatea calculelor, ca orice in afara e mult mai scump, si in plus cum zicea si Gabi, acolo esti un ausslander, aici esti acasa…Si clar, chiar in Germania si UK nu se castiga chiar asa de bine, daca pleci pe un singur salariu, eu am facut calcule si cu 2 salarii decente aici, merge mai bine decat cu 1 singur in afara1

 4. Cred ca e Ausländer cu un singur s, si e doar un cliseu. Daca iti faci treaba esti bine primit peste tot.

  Nu am vazut inca romani care sa revina masiv acasa.

  Un alt cliseu e cu educatia, care in Germania e mai ieftina decat in Romania. Pana acum nimeni nu a cerut nimic la fondul clasei, nu au fost zile ale profesorilor. Orele de muzica, balet, sport, sunt subventionate de stat. Am calculat cat cheltuiam la Palatul Copiilor din Iasi, iar intr-un an plateam mai mult decat platim acum in Germania. Iar pentru meditatiile private profesorii elibereaza chitanta. Invatamantul ieftin din Romania e un cliseu.

  Profesorii sunt tratati cu demnitate, nu le spune nimeni de omul gras si omul slab, sau ca nu fac parte din economia reala. Suntem produsul muncii lor.

  E bine acolo unde esti fericit si sanatos, indiferent daca e Romania, Germania, SUA. Poti scrie o lista lunga de motive ca sa ramaii, si o alta lista lunga de motive pentru care nu merita sa ramai in Romania.

  Spre exemplu azi m-a revoltat faptul ca in Vaslui, niste oameni au fost bruscati pe o proprietate privata de catre autoritati. Nerespectarea drepturilor civile, a proprietatii private, e un motiv suficient sa pleci. Lipsa de toleranta care o gasesc acasa, din nou e un motiv sa pleci si lista ar putea continua.

 5. Pai gasesti locuri in care nu esti bruscat de autoritati pentru ca niste oameni, la un moment dat, nu au plecat, ci au luat atitudine. Iar profesorii, cand discuti cu ei in Germania, Irlanda, Spania sau oriunde, nu sunt foarte bine platiti. Depinde de noi daca ii respectam si ii incurajam si pe altii sa o faca.

  E asa de simplu sa spui ca statul nu face…

 6. Nu am scris ca statul nu face, am scris si am argumentat din experienta proprie ca invatamantul e mai ieftin in Germania si ca profesorii sunt respectati. In Germania salariul unui profesor e 3600 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.