Din nou despre sport si echipe

by

Talent.
&
Echipa.
&
Stiluri de joc.
&
Motivatie.
=
REZULTATE.

Din nou, o postare in formatul caracteristic.
Nu poti sa disconsideri, in orice afacere te-ai afla, influenta majora a talentului in rezultatele unei echipe. Am auzit si chiar am aplicat, din pacate, formule simpliste in care un om poate fi inlocuit de alt om in orice pozitie a echipei. Sau, ca doua proiecte sunt similare.

In opinia mea, orice echipa incepe macar cu un talent care se extrage din multimea oamenilor. Orice proiect de succes, orice idee trebuie sustinuta de o suma de talente care este egala sau mai mare decat 1.
Managementul talentului reprezinta o suita intreaga de teorii. Cum sa il atragi (de ce sa intre un om deosebit in echipa ta?), cum sa il dezvolti (fiecare talent, chiar si cele mai mari, trebuie slefuite), cum sa il motivezi (de ce sa imi pun tot talentul in echipa ta?) si cum sa il tii conectat la echipa respectiva (este talentat, deci e foarte posibil sa fie destui care sa il remarce si sa incerce sa il coopteze in echipa lor). Nu am citit destul pentru a teoretiza, dar cred ca orice afacere (mai mica sau mai mare) trebuie sa aiba grija de talentele pe care le atrage. Acum voi face si paralela cu sportul. Un tip talentat poate fi baza unei echipe de succes. Voi da un exemplu fumat, dar sugestiv: Gheorghe Hagi. A fost baza echipei din 1994. Pare sa fi fost un succes.

Dar un tip talentat nu este de ajuns. Este necesara o echipa in jurul lui. O echipa unita, care sa lucreze in aceeasi directie. Ce s-ar intampla daca echipa din jurul lui nu ar sustine talentul respectiv? Probabil ce s-a intamplat la Dinamo anul trecut (in 2010-2011). O echipa care l-a continut pe unul din cei mai buni jucatori din campionat (Torje), care a avut unul din cele mai bune atacuri, nu a reusit sa incheie mai sus de locul 6. Indeajuns de prost pentru a fi catalogat ca un esec. In schimb, Otelul Galati, o echipa fara vedete deosebite in teren, cu doua talente in zona management (Marius Stan) si antrenorat (Dorinel Munteanu) a reusit, contrar tuturor asteptarilor, sa devina campioana. Echipa conteaza. Echipa acopera imperfectiunile fiecaruia. Echipa ajuta sa mergi mai departe cand esti obosit, sau demotivat sau nu stii ce sa faci.

Nu exista o reteta a echipei. Conteaza cine este in echipa. O sa numesc asta stiluri de joc. Exista echipe formate in jurul unui singur om, care se prabusesc atunci cand acesta nu mai are energia de a duce echipa mai departe. Exista echipe ce sunt formate si raman pe loc. Performeaza foarte bine, au rezultate. Dar ii gasesti in acelasi format si peste 3 ani. Asta inseamna ca roluri si performanta. Exista echipe in care oamenii se completeaza si se dezvolta unii pe altii. Echipele acestea apar ca un fractal. Acestea dezvolta interior motivatia de a progresa.

Motivatia poate face de multe ori diferenta intre o echipa medie si o echipa extraordinara. Daca fiecare membru stie de ce face ceea ce face si ca impreuna gasesc o motivatie de a realiza un proiect sau business, atunci e o echipa de vis. Managerul unei asemenea echipe nu are nevoie sa verifice in detaliu. Nu ii este frica si nu are nevoie sa isi acopere spatele. Motivatia este acolo. Oamenii au succes si intra in cercul vicios pozitiv. Produc REZULTATE la rand.

Am citit de curand despre succesul Barcelonei cu LaMasia. The Economist a publicat un articol despre successul lor. Este tradus si in romana de Money Express. Ei vorbesc despre ideea de echipa si modul in care acest lucru este educat de la cea mai frageda varsta.

Enjoy!

Cartea te face neprost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.