In acest articol, despre meserii de viitor…
Tocmai discut cu fiu-meu despre ce s-ar face el cand ar fi mare. In afara de ideile specifice varstei (reparator de skateboard-uri si solist rock), el s-ar face mai curand inginer decat altceva.
In plus, daca se hotaraste deodata ca vrea sa fie manager, nu prea il opreste nimeni, fabrici si birouri de proiectare s-or tot face, pentru ca decalajul salarial fata de Europa de Vest inca e unul care ne favorizeaza. Pe zonele care sunt relevante ca specialitate de nisa, se fac bani buni stand in Romania, iar industralizarea va continua, din cauza faptului ca nu toate se pot fabrica in China. Electronice da, dar alte minunatii cu volum sau greutate mai mare nu vor migra in totalitate.Intamplator, are dreptate. Daca m-ar intreba direct si ar trebui sa il sfatuiesc sincer, i-as spune sa se faca tot inginer. De preferinta in software sau electronica, dar nu ar muri de foame nici ca inginer constructor sau, cateodata, ca inginer chimist ori mecanic. Romania a beneficiat in ultima vreme de multe investitii favorabile ingineriei, toti inginerii pe care ii cunosc si stiu ceva meserie traiesc rezonabil, iar plus nu au stresul administrarii unei afaceri, responsabilitatea unui medic sau o meserie destul de anosta ca un contabil.
Ce sa spun, nu vor muri de foame nici meseriile clasice in care se castiga bani de obicei (avocati, cei din vanzari, cativa medici care au cabinete), dar cea mai facila cale spre o viata echilibrata pare a fi destinata inginerilor in urmatorii 20 de ani.
Ca nu se arunca prea multi spre inginerie, mai ales ca nu invata pentru a deveni competitivi pe o piata globala, e unul din motivele pentru care nu avanseaza major societatea. Dar cei care o fac, au o sansa buna la o cariera faina si la mai putin stres legat de job.
Si ultimul motiv: de-acum incolo nu se poate fara calculator. Macar in urmatorii 50 de ani. Nici fara energie sau alimente. Succes!
Leave a Reply