IDEEA#8 Obiectivul de cariera. 5 pasi pentru formularea obiectivului de cariera

Toata lumea e speriata atunci cand se cere un CV, insotit de o scrisoare de intentie. Daca in cazul CV-ului, salvarea se arata sub chipul template-ului EuroPass, ori a CV-ului downloadat de pe BestJobs cu variatiunea eJobs, pentru scrisoarea de intentie, lucrurile se complica.

Ce-i de facut?

1. Mergi la oglinda si vorbeste cu tine insuti despre ce ti-ar place sa faci si unde ti-ar place sa ajungi. Poti porni de la un vis, de la o nevoie, de la o realitate. Nu e clar intotdeauna cum ar suna asta, dar un dialog interior e util. Daca stii clar ce vrei sa faci, nu e nicio problema: dialogul va fi scurt.

2. Scrie pe o foaie de hartie sau intr-un fisier simplu care este obiectivul tau de cariera. Asa, pentru tine, sa iti aduci aminte cand esti mahmur ori cand esti prea obosit. Cand il formulezi, chiar si schiop si incomplet, il poti vedea cum il vad si altii, nelegat de gandurile si sentimentele care il inconjoara in cap.

3. Verifica daca este realist. Un obiectiv de cariera de genul ministru de externe, CEO la Microsoft sau cercetator la NASA nu este pentru oricine. Poate fi un obiectiv final, dar toate planurile pe 25 de ani sunt prea greu de urmarit si s-ar putea sa nu vedeti derapajele imediate, furati fiind de mirajul planului cel mare. Ori mai bine, ganditi-va daca nu ati fi amuzati citind un asemenea obiectiv, ori poate in

4.Rescrie-l intr-un format care sa fie usor inteligibil. Revin la ideea de a il discuta cu bunica, cu prietena/prietenul/partenerul de viata. Daca formularea o intelege oricine, sigur o va intelege si angajatorul. Cel mai important este sa il intelegi singur. Si sa il poti trai. Un angajator serios va intelege daca stii sau nu ce vrei.

5. Ultimul pas este sa verifici daca obiectivul tau real se potriveste cu jobul. De exemplu, daca urmaresti un job in care sa cresti experienta pe o anumita tehnologie, pe o anumita nisa, aplicarea la un job care urmareste o generalizare mai mare nu este utila. Ba chiar contradictorie pentru un angajator. De asemenea, atunci cand se urmareste promovarea intr-o pozitie de manager, un job de mare specializare nu ajuta in atingerea obiectivului.

Si ultimul pont, obiectivele SMART (Specific Masurabil de Atins Realist in anumit Timp) va ajuta si pe voi, si pe angajator sa ajungeti rapid la o concluzie. Iar un CV usor de citit, care mentioneaza un obiectiv clar, va diferentiaza.

Cartea te face neprost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.