Vrabia din mana si cioara de pe gard [Scurt tratat despre schimbarea jobului]

Ce sa iei in considerare cand vrei sa schimbi jobul

E inceput de an si sunt la moda planurile de viitor si obiectivele anuale. De multe ori, asta include si schimbarea jobului. Ei bine, nu intotdeauna e potrivit sa schimbi jobul doar de dragul de a bifa inca un obiectiv. De-a lungul anilor, am trait pe pielea mea sau am observat in vietile prietenilor apropiati diverse situatii in care o schimbare de job a adus mai putin bine decat era prevazut in planurile personale ale victimelor. Sa vedem deci,

A. Cand sa nu iti schimbi jobul

Sa le luam pe rand. Se prea poate sa ai o pozitie buna in compania in care lucrezi, chiar daca nu e extrem de bine platita. De exemplu, esti promovat pe o pozitie in care mai ai de avansat inca cel putin 3-4 pasi si banii pot aparea impreuna cu pasii respectivi. Mai ales, tineti cont de oportunitatile de training pe care pozitia voastra vi le ofera. Daca nu ma inseala datele de analiza de la Facebook si Google Analytics, cei care care cititi blogul meu nu au mai mult de 35-40 de ani. In consecinta, va dau o veste trista: inca 25-35 de ani de munca sunt inaintea voastra.

Mai e si situatia financiara. Daca nu sunteti in pozitia de a face neaparat o miscare in afara companiei (cititi mai jos), e bine sa faceti o analiza asupra cum va schimba viata oferta financiara pe care o primiti. Cateva ponturi despre cum sa faceti analiza:
a. care e politica financiara a firmei in care va mutati (au mariri anuale, bi-anuale?, care sunt in procente maririle pe care le ofera?, ce sanse de promovare/marire de salariu am in urmatorii 3-4 ani?),
b. care sunt diferentele fata de compania actuala?
c. faceti un grafic in care sa simulati cresterile pe care le prevedeti la actualul loc de munca fata de cresterile pe care le prevedeti la viitorul loc de munca. E un pic de aritmetica de clasa a 7-a, calculul ariei unui poligon neregulat.

Nu uitati despre relatiile pe care le aveti cu actualul sef, respectiv cine va fi viitorul sef. In momentul in care diferenta financiara nu e semnificativa, iar relatia cu actualul sef e una buna, sfatul meu este sa va ganditi de doua ori inainte sa acceptati oferta pentru noua pozitie. Daca treaba cu seful e ok, iar colegii sunt si prieteni sau va intelegeti bine cu ei, ganditi-va din nou daca e momentul sa faceti o schimbare.

Faceti o mica investigatie despre cine e manager in compania la care va duceti si cum face el lucrurile de obicei. Nu se poate sa nu aflati ceva despre firma respectiva, daca aveti macar 2-3 ani de experienta in domeniu. Si internetul e o resursa utila, un search pe google va aduce rapid profilul de LinkedIn sau Facebook la suprafata.

Astea sunt cateva ponturi de luat in considerare. Dar se intampla, cateodata, ca banii sa fie muuuult mai multi decat ce ai acum. Deci,

B. la ce sa fii atent cand primesti o oferta grozava din punct de vedere financiar.

Care e motivul pentru care o alta companie e dispusa sa iti dea, deodata, mult mai multi bani decat inainte? Iti soptesc eu cateva: tocmai s-a asezat in orasul tau si are nevoie sa formeze o echipa initiala tare, firma la care lucrezi tu plateste mult sub piata, in orasul in care ar trebui sa te muti se plateste peste ceea ce primesti acum, esti un tip cu adevarat tare si seful tau nu s-a prins inca sa te plateasca la valoarea ta. Sau: e nevoie ca cineva sa isi faca planul de headcount si are buget nelimitat; mai vezi dupa aia ce se intampla. Tocmai ce au plecat la greu oameni din firma aia si daca nu angajeaza pe cineva imediat, firma o ia in jos definitiv. Sau tipul care angajeaza nu intelege ce se intampla in piata. Vedeti voi care se potriveste, dar va sfatuiesc sa nu va aruncati din prima dupa gologoiul ala de bani, fara sa fiti constienti ce riscuri poate ascunde.
De exemplu, daca e o firma care tocmai a prins un contract gras, poate sa fie grozav. Dar poate sa nu mai prinda nimic in urmatorii 2-3 ani. Ori, daca e un contract de outsourcing (se poarta asta), ce fel de munca va trebui sa faceti, cat de mult merge cu piata tipul de activitati pe care il veti face.

Nu uitati sa verificati care sunt planurile de crestere sau de transfer din alte locatii, cat si criticalitatea activitatii pentru firma respectiva. Daca sunteti platiti foarte bine, dar activitatile sunt marginale, exista oricand riscul sa deveniti dispensabil. Bineinteles, puteti refuza, sau puteti sa va pregatiti o strategie de a accesa activitatile critice.

Deci. am mai aflat cate ceva. Nu e intotdeauna nasol sa iti schimbi jobul. Sa vedem,

C. Cand e o idee buna sa iti schimbi jobul

In primul rand, cand sunt cel putin doua sau trei din conditiile de mai jos indeplinite.
a. Nu va place deloc ce faceti si nu exista perspective de a schimba mai devreme de 2-3 ani.
b. Banii pe care ii primiti sunt mai jos decat media pietei. Nu va luati rapid dupa un zvon ca Gigel a primit o oferta cu 150% mai mult decat primiti voi. E o intamplare sau Gigel e un geniu. Verificati care e media pietei. In general, orice companie compenseaza diferentele in 2-3 ani.
c. Aveti un plan de schimbare de cariera. Adica se intampla sa stiti foarte concret ce vreti si primiti oferta corecta.
d. Nu va intelegeti cu  boul ala de sef. Da’ deloc, si va calca pe nervi in fiecare zi. Chiar si asa, mai puneti un  motiv alaturi. Nu ajunge sa fie asta singurul motiv. S-ar putea sa dati in continuare peste vita aia incaltata care habar nu are, idiotul ala care e acolo din totdeauna sau, mai rau, peste  un prost ca noaptea care e prieten cu patronul. In plus, ar fi bine sa obtineti o marire de salariu cu ocazia unei schimbari de job, ori macar perspectiva unui job mai fain.

e. Cand jobul de fata e singurul care l-ati putut obtine cu ceva vreme in urma, iar acum sunteti mai luminat si mai competent. Totusi, nu in masura oglindita de bancul de mai jos.
”-Salut Gigele ! Vai, de cand nu ne-am mai vazut ! Ai terminat Dreptul ?
-Da, sunt licentiat !
-Si-am auzit c-ai facut si jurnalistica ?
-Da, ma gandesc sa fac si masteratul !
-Bravo, tine-o tot asa ! Da-mi si mie un Big Mac mare…”
(Merci, Valy Greavu, pentru postarea reprodusa pe Facebook).

Sunt si momente in care nu e nevoie sa iti dai demisia, dar poti incerca o miscare laterala, in  aceeasi companie. Bineinteles. e greu sa o faci daca firma are 10-15 angajati, dar tot merita sa vorbesti cu seful tau. Poate ideea ta si nevoile firmei pun de un post bun.

D. Ce poti face daca nu vrei sa parasesti compania in care lucrezi de mai multa vreme

In primul rand, sa spui ce vrei, clar si raspicat. Asta atata vreme cat cererile sunt rezonabile. Daca firmei ii merge bine, iar voi puteti beneficia de asta, cu atat mai bine.

Daca nu va place ce faceti si nu erati constient la ce va bagati, iarasi e bine sa spuneti. Unii n-or sa fie bucurosi sa auda, dar macar stiti cu cine aveti de a face.

Cand lucrati la companii mai mari, intotdeauna mai apar joburi la alte departamente, in alte echipe. Cateodata se schimba si natura muncii, alteori nu, dar se schimba unul dintre motivele de stres. Totusi, e pe jumatate o schimbare de job, pentru ca echipa, seful, activitatile zilnice se vor schimba.

De asemenea, fiti atenti la imaginea voastra in plan intern, daca planuiti o schimbare. Referintele interne sunt mai usor de obtinut, dar mai ales sunt de obicei informale. Nimeni nu isi va lua o pacoste pe cap.

In consecinta, va sfatuiesc sa scrieti pe hartie macar 2 motive pentru care va schimbati jobul. Oricare ar fi situatia in care v-ati afla, scrieti cele doua motive si recititi-le peste macar 24 de ore. Daca sunteti in continuare de acord cu ele, asa cum le-ati formulat, aveti macar ocazia sa le consultati ori de cate ori se va intampla la jobul urmator sa va para rau de alegerea facuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.