Interviuri cu ingineri

Revin, dupa mai bine de un an cu inca un post…

De cand ma ocup de o echipa de embedded software engineers, am facut multe interviuri si am vazut diverse tipuri de oameni. Unii sunt interesati de bani, altii de o cariera, dar sunt destul de multi preocupati sincer de “software engineering”. Nu sunt programatori doar. Vor sa vada o solutie care merge.
Dintre ei, majoritatea se apuca sa mestereasca la o placuta in anul doi sau trei de facultate, se invart pe langa un profesor cu pasiune si in timpul liber. Apoi, fie se duc pe la concursuri studentesti, fie se angajeaza inainte sa termine facultatea, dar merg in continuare pe directia respectiva.
Peste 3-4 ani, ii gasesti de obicei ca oameni de baza in proiecte, stiu cam cel mai bine ce vor si ce ii face fericiti si sunt relativ mai relaxati decat colegii lor.
Ipoteza mea este ca le face placerea munca lor si nu trebuie sa ajunga acasa pentru a se consacra hobby-ului. Cred ca ei sunt cei care vin cu idei, care schimba si felul de a face lucruri in firmele in care lucreaza.

Am mai multi colegi de felul asta si e o placere intotdeauna sa lucrez cu ei.

Au contraire, exista si multi tipi cu mare potential care nu inteleg ce vor sa faca cu viata lor. Incep fulminant diverse insarcinari, par a sparge normele si deodata ceva se infunda. Contesta organizatia din care fac parte, dar nu propun solutii concrete. Nu sunt atasati emotional de echipa, sunt mai multi purtati de o noua idee. E surprinzator sa ii vezi cum ajung sa bifeze cateva esecuri la rand, pare a fi cum ai vedea un BMW M5 ca nu poate depasi un Logan si mai scoate si o gramada de fum.

E foarte dificil sa imi dau seama care s-a nascut talent si va muri speranta, dar acum cred ca e un criteriu foarte important in decizia de angajare. Cel putin la fel de important ca si cunostintele curente…

Promit ca peste 6 luni va voi povesti mai multe despre tura de angajari pe care trebuie sa o fac anul asta si ce am invatat despre asta.

Luna viitoare voi scrie cateva randuri despre cele doua modele de business in software-ul romanesc: productie si lohn(sau outsourcing).

Cartea te face neprost!

3 thoughts on “Interviuri cu ingineri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.